Beloved … Leuven

Anderhalvemetersessies

vr 21/08/2020 - 20:30
tickets vanaf 17.07

Ticketprijzen

€ 5 - reservatie verplicht!

Augustus 2019. We nemen afscheid van de Amerikaanse auteur en Nobelprijswinnares Toni Morrison. In haar boeken gaf ze een belangrijke plek aan de Afro-Amerikaanse personages en kon ze met haar literatuur veel mensen bekoren. In het boek ‘Mouth full of Blood’ stelt ze dat het best prima is om een zwarte kunstenares te zijn en dat je kunst maakt voor wie jij wil, los van gevestigde waarden en instituten. Met deze gedachte brengen we enkele boeiende stemmen die elk vanuit hun discipline een kijk hebben op de wereld van vandaag. Van Black Lives Matter tot literair activisme. Van de beweging rond dekolonisatie en literatuur op de barricades tot een feministisch manifest.

  • Op het podium ontvangen we Hélène Christelle Munganyende, schrijfster en opiniemaakster met impact bij onder meer De Correspondent en One World. Ze publiceert over feminisme en (pop)cultuur met verhalen die zich bewegen tussen migratie en thuiskomst. In voorjaar 2021 verschijnt haar eerste roman bij uitgeverij Pluim.
  • Emma Lesuis is theatermaakster en winnaar van de ‘Roel Verniersprijs’ op ‘TAZ’. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en vertelt verhalen in woord en beeld. Ze maakt documentaires voor Canvas, toont live documentaires op het podium en schrijft teksten voor theater en online platforms zoals rekto:verso.
  • Amina Belorf schrijft proza en poëzie. Ze debuteerde dit voorjaar bij uitgeverij EPO met de bundel ‘Zonder het licht te breken’. Teder en breekbaar, persoonlijk en aangrijpend.
  • Nadia Nsayi is politicologe in opleiding en gespecialiseerd in Congo. Ze werkt momenteel als curator bij het MAS en publiceerde dit voorjaar het boek ‘Dochter van de dekolonisatie’, een meeslepend verhaal dat het relaas van haar familie verweeft met de relaties tussen België en Congo. Nsayi vertelt over het fundamenteel onrechtvaardig systeem dat men kolonisatie noemt, de hedendaagse erfenis in de vorm van de Congolese aanwezigheid in België en het belang van Belgische excuses, gekoppeld aan een oprecht dekolonisatieproces.

Voor de livemuziek tekent IKRAAAN. Ondanks haar jonge leeftijd ontwikkelde ze al een eigen stem en een eigen stijl, die haar onderscheiden van alles en iedereen in ons land. Laat haar zoetgevooisde stem je niet afleiden van de bittere ernst in haar woorden. De vijf nummers op haar eerste EP ‘Happy Pill’ (2019) gaan stuk voor stuk de diepte in en brengen zo een frisse wind in een klimaat van oppervlakkige en hapklare muziek.
IKRAAAN werd vierde in ‘De Nieuwe Lichting’ van StuBru en maakte op korte tijd ook heel wat live-kilometers. Dankzij voorprogramma’s voor Brihang en Zwangere Guy kon een groot publiek kennismaken met haar feilloos gebrachte soul trap. Wanneer haar fel geanticipeerde debuutalbum exact zal verschijnen, is nog niet geweten. Maar vast staat wel dat de zelfverklaarde glitter princess op die plaat haar rechtmatige kroon zal opeisen.

Credits

organisatie 30CC en Leuven Leest in samenwerking met Afrika Film Festival

Anderhalvemetersessies is een initiatief van stad Leuven – Leuvenement vzw samen met 30CC, Alamire Foundation, Dorpsklap/Doremy, HAL5, Het Depot, Het nieuwstedelijk, Knalselder, M Leuven, PARCUM, STUK en Zomerfilms