Aime qui vouldra

Anna Danilevskaia en Sollazzo Ensemble
di 30/04/2024 - 20:30

Ticketprijzen

€ 22 - check onze kortingen

Het Leuven Chansonnier bevat geen enkele toeschrijving aan componisten. Op basis van concordanties in andere handschriften zijn de (vermoedelijke) componisten van ongeveer de helft van de liederen uit het Leuven Chansonnier te achterhalen. Het onderzoek naar het auteurschap blijft een aantrekkelijk onderwerp, maar de anonimiteit van bepaalde werken is niet altijd evenredig met hun hoge kwaliteit. Zaken als copyright maken dat wij vandaag anders naar auteurschap kijken, terwijl dit romantische idee in de vijftiende eeuw minder van belang was.

Ook andere details werden niet meteen samen met de muzieknoten neergepend, maar beschouwde de componist als parate kennis voor publiek of uitvoerders: tekstplaatsing, tempi, dynamiek en balans, onderliggende boodschappen in de poëzie, literaire verwijzingen en symboliek, …

Al deze kleine maar essentiële elementen komen aan bod in dit tweede concert uit de marathonreeks van vier waarin composities uit het Leuven Chansonnier naast werk van Du Fay en Binchois worden geplaatst.

muziek van Johannes Ockeghem, Gilles Binchois, Guillaume Du Fay e.a.

programmaboekje

Lees meer over het onderzoek van het Leuven Chansonnier:
Zeldzaam liedboekje blijft inspireren

  • met inleiding om 19.45 uur
    Radiopresentator bij Klara, Mark Janssens, zal elke concertavond een 20-25 min in gesprek treden met artistiek leidster Anna Danilevskaia bij wijze van inleiding tot de concerten. Daarin belichten zij op elke concertavond een ander aspect van het Leuven Chansonnier.
    Het interview start ongeveer 45 min voor de aanvang van het concert.

--------------------------------------

Passie van de Stemmen 2024

Leuven en polyfonie zijn sinds jaar en dag met elkaar verweven. Samen met de Alamire Foundation zetten we deze traditie en de hedendaagse kennis en uitvoeringspraktijk in de schijnwerpers tijdens het festival Passie van de Stemmen.

De editie 2024 focust volledig op het Leuven Chansonnier, het Vlaams topstuk uit de late 15de eeuw dat een schat aan polyfone muziek herbergt. Samen met vedelspeelster Anna Danilevskaia brengt het jonge topensemble Sollazzo alle vijftig chansons uit het Chansonnier tijdens een uitzonderlijke marathon-editie. Ontdek dit muzikaal juweeltje noot per noot in vier concerten. Een once-in-a-lifetime ervaring!

Credits

www.sollazzoensemble.net
www.alamire.tv

artistieke leiding  Anna Danilevskaia met Marie Théoleyre (sopraan), Franziska Fleischanderl (psalterio), Christoph Sommer (luit), Floris De Rycker (luit en citer) en Anna Danilevskaia (vihuela de arco)