ADJA + LUCA Bigband ft Tutu Puoane

zo 19/03/2023 - 20:00
LUCA bigband ft Tutu Puoane (60') - 30' pauze - ADJA (60')

Ticketprijzen

VVK: € 18 (rang 1) - € 16 (rang 2) - € 13 (rang 3)
Kassa: € 21 (rang 1) - € 19 (rang 2) - € 15 (rang 3)

Kortingen

  • Cultuurkaart KU Leuven: - € 2 op VVK en Kassa
  • UiTPAS Kansentarief: € 4,20 (rang 1) – € 3,80 (rang 2) - € 3 (rang 3)
  • geen andere kortingen

ADJA

ADJA is het project van 30CC-focusartieste Adja Fassa.

Als maker, zangeres en performer maakt ze snel een naam voor zichzelf in België als multidisciplinair talent met grote plannen. Zo won ze in 2022 de Soundtrack editie Brussel en in januari 2023 plaatste De Morgen haar bij een van de zes Belgische muziekbeloften van 2023: “Haar debuut-EP doet qua stijl denken aan de spirituele neo soul van Erykah Badu, de zwarte empowerment van Solange en de fluwelen aanpak van Lianne La Havas. Géén slecht clubje om je bij aan te sluiten, denken wij dan.”

Naast zangeres is ze eveneens theatermaakster, in de ontwikkelingsfase van wat ze zelf “sophisticated soul in een hybride concertformat” noemt: met de muziek centraal krijgen haar liveshows geleidelijk aan een theatraal karakter. Dit alles uit een verlangen om het onderbewustzijn en vooral de gevoelens die we ervaren op de kantelpunten van ons leven, te verbeelden naar een totaalbeleving.

Op Leuven Jazz presenteert ze haar debuut-EP IRONEYE, in samenwerking met het groove-geobsedeerde muzieklabel Sdban Ultra en 30CC. Ze combineert dit gloednieuw werk met een hommage aan jazzicoon Nina Simone. “Nina Simone is absoluut een van mijn heldinnen. Een ziel die ik als krachtbron vraag om me te vergezellen op deze reis en die ik uitnodig om datgene te vertellen waartoe ze zelf de kans nog niet kreeg.”

beluister het interview met Adja in RTBF Classic 21 Lounge (English)

LUCA bigband ft Tutu Puoane (wijziging!)

We kregen zopas het spijtige nieuws dat zangeres Zoë Modiga door visumproblemen niet tijdig in België geraakt. Samen met de LUCA bigband hebben we echter snel geschakeld en vonden we in Tutu Puoane een meer dan waardige vervangster.

Onder leiding van dirigent Frank Vaganée brengen Tutu Puoane en de LUCA bigband zowel een Afrikaans en vaak swingend repertoire, als een selectie protestsongs.

De getalenteerde Zuid-Afrikaanse jazz-zangeres Tutu Puoane woont sinds 2004 in Antwerpen en straalt haar afkomst uit in haar artistieke repertoire, waarmee ze samenwerkingen met grote namen als Toots Thielemans niet uit de weg gaat. Ze werkte al meermaals samen met het Brussels Jazz Orchestra, o.a. voor de gelauwerde plaat Mama Africa waarin ze de grote Miriam Makeba vierde. Het leverde haar de South African Music Award for Best traditional Jazz Album of 2011 op.
Tutu Puoane is synoniem voor jazz en soul, met de Afrikaanse toets. Haar stem heeft een verleidelijk timbre en is te horen in het Engels en haar moedertaal, het Sependi. Tijdens Leuven Jazz 2022 schitterde ze in een samenwerking met het swingende Rebirth::Collective en voordien bracht ze bij 30CC ook het Joni Mitchell project met gastmuzikante Tineke Postma.

Timetable

  • 17.00 uur: BURn sings Nina 90 in de foyer
  • 20.00 – 21.00 uur: LUCA bigband ft Tutu Puoane
  • 21.30 – 22.30 uur: ADJA

Een persoonlijk bericht van Zoë Modiga:

I’d like to send my warmest regards to Dree Peremans, the LUCA Big Band, the Leuven Jazz Festival and all involved in making our collaboration possible.

Despite all our best efforts, unfortunately, I am unable to come to Belgium for the performance(s).

I’m incredibly heartbroken at the visa outcome as this was an exciting, monumental and important intercontinental collaboration, however, I would like to send well wishes to the entire family for what I believe will be an absolute treat for the music lovers that will be in attendance.

My love to the masterful Tutu Puoane and Adja Fassa.

Zoë Modiga

In de pers

Adja

  • Lees het interview met Adja op Jazzhalo.be
  • “Adja heeft een veelzijdige stem met een enorm bereik en heel wat présence. Haar muziek heeft raakvlakken met soul, jazz en hiphop, én ze staat op het podium met een sterke liveband, wat haar onderscheidt van sommige andere zangeressen in hetzelfde genre. Heel organisch, heel warm en heel sensueel.[...]” (Irene Rossi, Couleur Café)
  • ” ADJA is zonder twijfel één van de meest beloftevolle acts van 2022. Zangeres Adja Fassa heeft een dijk van een stem waarmee ze het in december 2021 tot laureaat van Soundtrack schopte. Samen met gitarist Alexis Nootens brengt ze eerlijke nummers over haar pad naar zelfontdekking. Live ontstaat er zo een theatrale ceremonie van reflectie en verbinding waarin Soul, Jazz en R&B elkaar ontmoeten” (Democrazy)
  • “We smeren ons doorgaans liever in met pek en veren na de volgende omschrijving, maar toch: 2023 is een multigefacetteerde muzikale duizendpoot rijker.” (De Morgen)

Credits

ADJA Adja Fassa (lead vocal), Alexis Nootens (gitaar), Mathieu Calzan (piano en keys), Edwin Theophile (contrabas en elektrische bas), Sam De Vleeschouwer (drums), Emile Hennuyer (trompet), Julie Daems (backing vocals) en Elien Van Hulsel (backing vocals)

LUCA bigband Fons Van Aerschot (alto sax 1), Magdalena Busler (alto sax 2), Joram Leys (tenor sax 1), Tobias Volckaerts (tenor sax 2), Elly Brouckmans (bariton sax), Jentl Vandamme (trombone 1), Dree Peremans (trombone 2), Manten Van Gils (trombone 3), Arne De Clerck (trombone 4), Jany Van Lul (trompet 1), Thadeus Jolie (trompet 2), Lennart Henderickx (trompet 3), Roos Velle (trompet 4), Basile Peuvion (drums), Lander Rutten (drums), Misha Nsengiyumva (elektrische bas), Nicolas Dewalque (gitaar), Bert Dewinter (gitaar), Maura Delbare (piano), Evelyn De Bels (piano), Frank Vaganée (dirigent) en Tutu Puoane (vocals)

Bekijk en luister online