Keynotes: een nieuw perspectief op
Experten uit verschillende domeinen presenteren een nieuw perspectief vanuit hun werkterrein.
Laat je inspireren en je blik verruimen in korte keynotes van telkens 15 minuten.
Bouts in perspectief
Deze keynotes zijn onderdeel van 'Bouts in perspectief' op zaterdag 30 september.
Dieric Bouts - Peter Carpreau
15.00 - 15.15 uur
Peter Carpreau onderzoekt de vraag waarom we vandaag nog naar Bouts kijken.
Als voormalig afdelingshoofd Oude Kunst bij M Leuven is Carpreau medebezieler van de expo 'Dieric Bouts. Beeldenmaker'.
Identiteit - Sarah Neutkens
15.20 - 15.35 uur
Hoe kun je vorm geven aan je identiteit als je je in het ‘tussenin’ bevindt? Zou de Tusseninmens de brug kunnen vormen tussen het individu en een gebrek aan collectiviteit?
Sarah Neutkens is componiste, pianiste, kunsthistorica, auteur, beeldend kunstenaar en model.
Fake News - Ruben Mersch
15.40 - 15.55 uur
We zijn als mens gemaakt om fake news te geloven. Ons denken is niet echt geschikt om de waarheid te vinden, wel om onze, vaak irrationele, standpunten te verdedigen.
Ruben Mersch is filosoof, bioloog en schrijver van non-fictie. Hij is correspondent Big Pharma bij De Correspondent, columnist bij De Standaard en de auteur van drie boeken over het menselijke denken.
Diversiteit in het bedrijfsleven – Youssef Kobo
16.00 - 16.15 uur
Youssef Kobo is ondernemer, consultant, adviseur, keynotespreker, auteur en columnist. Hij is medeoprichter van A Seat At The Table, een organisatie die de kloof wil dichten tussen jong, divers talent en het bedrijfsleven.
Leuvense culturele verenigingen - Alexandra Meijer & Mario Vanhaeren
16.20 - 16.35 uur
De landschapstekening van het brede culturele veld plaatst de Leuvense cultuursector in een nieuw perspectief. Of verenigingen nu focussen op amateurkunsten, vorming, erfgoed, kunsten of vrije tijd, wat opvalt is de verbinding en de verwevenheid die ze bewerkstelligen. Ze leveren hun visitekaartje af met een oproep om samen te werken aan een warme samenleving waar iedereen telt.
Stilte - Virginie Platteau
16.40 - 16.55 uur
Zoveel mensen zijn op zoek naar wat stilte. Rust, ruimte en tijd die open en niet-ingevuld zijn. Tegelijk jaagt de stilte ons ook schrik aan, want het confronteert ons met een leegte…
Virginie Platteau is freelance cultuurjournaliste en al jaren gefascineerd door de kracht van stilte.
Kunst als protest – Fleur Pierets
17.00 - 17.15 uur
Fleur Pierets spreekt over identiteit en het belang te onderzoeken welke grenzen van onszelf zijn en welke een sociale constructie. Over positief activisme en de noodzaak om vaker te kijken naar wat ons bindt, dan naar wat ons uit elkaar houdt.
Fleur Pierets is schrijfster, kunstenaar en LGBTQ-activist. Op 25 november cureert ze het eerste QueerLiteratuurFEST in Leuven.
Marimba music - Adilia Yip
17.20 - 17.35 uur / in het Engels
Marimbaspeler Adilia Yip zoekt naar nieuwe perspectieven op haar eigen instrument, dat pas in 1910 werd geboren, in haar onderzoek naar de West-Afrikaanse balafon-traditie. Ze sprak daarvoor ter plekke met spelers en maakte opnames, die een uniek licht werpen op de polyritmische wereld van dit slagwerk, waarin lichaamstaal en beweging een doorslaggevende rol spelen.
Dr. Adilia Yip is een marimbaspeler/percussionist en artistiek onderzoeker.
Zwarte componisten uit de klassieke muziek – Orville Breeveld
17.40 - 17.55 uur
Orville Breeveld legt uit hoe hij de vergeten zwarte klassieke componisten een plek heeft gegeven in Het Concertgebouw in Amsterdam, het epicentrum van de klassieke muziek.
Musicus, producer, componist, presentator, documentairemaker, marketeer en consultant Orville Breeveld werkt al vijfentwintig jaar in de internationale wereld van de podiumkunsten. Als consultant voor Het Concertgebouw focust hij zich op het diversifiëren van de programmering en het publiek.
Toekomstverhalen – Jorn Craeghs en Lien De Ruyck
18.00 - 18.15 uur
Verken vier hoopvolle, duurzame toekomstverhalen voor Leuven en ontdek wat deze vandaag al voor jou kunnen betekenen.
Jorn Craeghs en Lien De Ruyck zijn de oprichters van Regenerative Futures dat inspirerende beelden en verhalen deelt vanuit een florerende en rechtvaardige toekomst. Een toekomst die we ons soms moeilijk kunnen voorstellen, omdat die te abstract, theoretisch of onhaalbaar lijkt. Precies die verbeeldingscrisis willen Lien en Jorn aanpakken. Met hun selectie van voorbeelden en verhalen willen ze die toekomst tastbaar en persoonlijk maken. Voor zichzelf en voor jou.