Pinokkio

Jonas Baeke en Jef Hellemans
wo 06/11/2024 - 20:00

Ticketprijzen

pay what you can: € 20 – € 18 – € 16 – € 12 – € 8

Ooit was hij een boom. Nu moet hij leven als mens.

Dankzij zijn benen kan hij zich voortbewegen. Met zijn ogen kan hij jou bekijken. Met zijn mond kan hij klanken opwekken om contacten te leggen. Maar vanbinnen is er enkel honger.

Pinokkio is een schijnbaar lichte voorstelling over opgroeien en (over)leven, geïnspireerd op het boek van Carlo Collodi uit 1883 genaamd Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino.

We zien de beroemde houten cyborg als een hedendaags figuur die probeert op te groeien in een overvloed aan keuzes. Ondanks die grenzeloosheid vindt hij nergens voldoening. Buiten de werkelijkheid van het logge lichaam waarin hij zichzelf voortsleept, schijnt alles vloeibaar of vluchtig. En zelfs zijn eigen lijf valt moeilijk te bedwingen. Misschien verlangt hij er – in al die drukte – eenvoudigweg naar om weer een boom te zijn?

Jonas Baeke & Jef Hellemans

Met Jonas Baeke en Jef Hellemans bundelden twee straffe talenten hun krachten.

Jonas Baeke ontving in 2022 de TAZ Creatiebeurs Jonge Makers. De voorstelling Bambiraptor (8+), die hij maakte met Mats Vandroogenbroeck (KOPERGIETERY) werd geselecteerd voor het TheaterFestival 2022 en stond in de lijst van ‘de tien beste voorstellingen uit 2022’ van zowel De Standaard als De Morgen.

Nog voor Jef Hellemans zich aan het KASK in Gent inschreef, kreeg hij al rollen in de KVS-productie Odysseus en de tv-series Over water en Knokke Off. Sindsdien was hij te zien in de theatrale opera’s Le nozze en De barbier van DESCHONECOMPAGNIE en speelde hij bij hetpaleis (Familie Grrr) en Miet Warlop (After All Springville). Voor zijn rol in Pinokkio mocht hij de Acteursprijs voor Meest gewaardeerde acteerprestatie in de categorie -35 jaar in ontvangst nemen (gedeelde prijs met Maxim Storms). Binnenkort vertolkt Hellemans de hoofdrol in de verfilming van Tom Lanoyes Kartonnen dozen.

Hellemans deelt in Pinokkio de scène met Colette Goossens, Lieselot Siddiki en Elias Degruyter.

De voorstelling werd bekroond met de Horlait-Dapsensprijs 2022 en de PlayRight+ prijs.

  • Italiaans gesproken, met Nederlandse boventiteling.

In de pers

  • “Pinokkio toont de schrijnende realiteit van het kind dat goed wil doen, maar niet voldoet aan de opgelegde verwachtingen. Werk hard, lieg niet, wees eerlijk aan jezelf. Maar hoe doe je dat als je jezelf nog moet uitvinden?” (Roosje Mestdagh – Pzazz)
  • “Het meest treffend is het fysieke spel van Jef Hellemans. Het is verbluffend hoe hij zijn lichaam, of beter, verschillende lichaamsdelen an sich laat bewegen, als ware het zelfstandige objecten, los van hem. Hoekig en houterig is hij als een marionet, slap dansend als een kronkelend koord, onvoorspelbaar als een repetitieve robot, stuntelend als een mechanisch kaduke pop, lichtvoetig als een danspop. [...] Zijn sprekende en stralende ogen, zijn dansante bewegingen, zijn fysieke kunsten, het is een puur genot om hem bezig te zien!” (Tuur Devens – Theaterkrant)

Credits

concept Jonas Baeke en Jef Hellemans tekst en regie Jonas Baeke spel Jef Hellemans, Colette Goossens, Lieselot Siddiki en Elias Degruyter geluid Margy Regniers en Jonas Baeke kostuums Lucie Plasschaert en Louis Verlinde boventiteling Lotte De Keyzer coaching Joachim Robbrecht en Jan Steen foto Jordi Coppers

Bekijk en luister online

Kijk ook eens bij:

HAMEL

YouYou group
za 12/10/2024 - 20:00
Uitgesteld

Fairy Tales

tibaldus
di 12/11/2024 - 20:00

Roodhapje

FroeFroe
zo 17/11/2024 - 14:00

Loro speelt Laura

Lennert De Vroey en Gilles Van Hecke
wo 11/12/2024 - 20:00

Gambling Game

SKaGeN
di 28/01/2025 - 20:00

Tochtgat

Jef Van Gestel en Peter Vandemeulebroecke (NL)
vr 18/04/2025 - 20:00

S O N G O F S O N G S

Boogaerdt/VanderSchoot (NL)
vr 02/05/2025 - 20:00

The Ice Hole – A Cardboard Comedy

Olivier Martin-Salvan en Pierre Guillois / Cie Le Fils du Grand Réseau (FR)
zo 18/05/2025 - 20:00

Alles Gaat Kapot

Abattoir Fermé
wo 04/06/2025 - 20:00