Piano Day

Poltrock en Sun*Sun*Sun String Orchestra, Carlos Cipa (D) en Hanakiv (EE)
wo 27/03/2024 - 20:00

Ticketprijzen

€ 21 (rang 1) - check onze kortingen

Ook dit jaar maken we van International Piano Day, het initiatief van pianist-componist Nils Frahm, een feestdag vol meeslepende postklassieke pianoklanken.

 • Poltrock

Mei 2022. In een verlaten hotel in Aulus-Les-Bains, een bergdorpje in de Franse Pyreneeën, staat een oude piano. Poltrock zet zich aan het instrument en tokkelt achteloos enkele noten. Bij het vijf maanden durend creatief proces dat in die godvergeten plek in gang werd gezet, tast Poltrock zijn grenzen af. Hij wil zijn vier piano’s ruw en eerlijk opnemen en bewerkt ze aansluitend met tape-effecten, cassetteloops en oude analoge effectapparaten. De melodieën zijn intiem en meeslepend, de klank is confronterend en intens.

Op zoek naar een nieuw geluid schakelt Poltrock ook het Sun*Sun*Sun String Orchestra in, vrienden van het huis die reeds het podium en de studio deelden met Einstürzende Neubauten, John Cale, Belle & Sebastian, Cinematic Orchestra en anderen. Dit kwartet slaagt erin om Poltrock’s breekbare, intieme en fluisterende ideeën bezield op tape te zetten. Het kwartet schittert op Ceint (Aller), Bray Dunes en Belfast (Louis XXIV), maar schikt zich ook graag in een dienende en symbiotische rol met de piano.

Vijf jaar na de bejubelde trilogie Mutes, Moods & Machines is er dus het tweeluik Aulus I (mei 2023) en Aulus II (november 2023). Aulus I is de soundtrack bij een onbestaande dystopische film met lang uitgesponnen, door strijkers gedomineerde, klanklandschappen. In Aulus II staan vier piano’s centraal: nu eens lief, hoopvol en zalvend, dan eens grillig en humeurig, maar telkens intens en eerlijk.

Poltrock won in 2019 de Music Industry Award (MIA) voor Beste Muzikant.

 • Carlos Cipa – Ourselves, as we are
  (vervangprogramma voor From Bach to Rammstein - Duo Játékok)

De jonge Duitse pianist en componist Carlos Cipa debuteerde met The monarch and the viceroy (2012) en nadien volgden onder meer All your life you walk en Correlations (on 11 pianos). Kenmerkend voor zijn composities is zijn uitgepuurd pianospel: vaak dromerig, dan weer intens, maar altijd elegant.

Begin 2023 verscheen zijn nieuwe album Ourselves, as we are, waarbij hij uitging van een eenvoudig idee: één kamer, één piano, één pianist/componist. De negen korte stukken, gecreëerd in enkele weken tijd, ziet hij heel duidelijk als “een inzoomen op zichzelf”. Cipa maakt daarbij ook de radicale keuze om het volume terug te schroeven en laat zowel de stilte als de ‘storende’ mechanische geluiden van de piano deel uitmaken van zijn muziek.

In onze wereld van remakes en stukken voor sfeervolle afspeellijsten, is deze aanpak misschien een van de weinige overgebleven manieren om kunst te maken: ons ware zelf onthullen. Radicaal persoonlijk. Radicaal intiem. Radicaal eerlijk. Ourselves, as we are.

 • Hanakiv

Wie liefhebber is van zachte en bedachtzame pianomuziek, maakt graag kennis met Hanakiv. De hedendaagse-klassieke stijl van de jonge Estse componiste en pianiste valt zeker in de smaak bij fans van Arvo Pärt tot Hania Rani.

Debuut Goodbyes verscheen net op het fantastische label Gondwana (zie o.a. Hania Rani, Portico Quartet, GoGo Penguin, STUFF.) refereert aan Vespertine van Björk en het werk van Tim Hecker, Kara-Lis Coverdale, Erkki-Sven Tüür en Aphex Twin, evenals aan haar eigen culturele erfgoed.

Muziek, en vooral koormuziek, speelt een belangrijke rol in de Estse cultuur en tradities, maar Hanakiv put ook uit haar liefde voor de natuur – de prachtige Estse kust en bossen – en uit haar tijd in IJsland. Het was echter de verhuis naar Londen die haar de vrijheid gaf om haar eigen muziek te maken. Met succes!

In de pers

Over David Poltrock

 • ‘Celestial synth sounds and poignant piano’ (Reverb Magazine)
 • ‘Absolutely gorgeous piece of music’ (BBC Radio 6)
 • ‘Rich, expansive adventure deep into the unknown’ (The Partae)
 • ‘Driving, atmospheric soundscape, swirling with synths and keys’ (Clash Magazine)
 • ‘Fascinating, authentic, emotional, intense, masterly, world class!’ (Luminous Dash)
 • ‘De Belgische Jon Hopkins’ (Humo)

Credits

met Carlos Cipa (piano), Hanakiv (piano en electronica) en Poltrock (piano en elektronica)

Bekijk en luister online