Bestel met combinatiekorting (vanaf 4 voorstellingen) >>> volg deze link

Noord-Duitse barok

Uit de collectie van Georg Österreich

Musica Gloria
do 06/06/2024 - 20:00

Ticketprijzen

€ 20 - check onze kortingen

Musica Gloria is het bruisende barokensemble van de Klara Twintigers Beniamino Paganini en Nele Vertommen. Zij laten ons kennismaken met Georg Österreich (1664-1735), een Noord-Duitse componist met een unieke stijl en klankkleur. 

In december 2022 was hoboïste Nele Vertommen op zoek naar ‘het vroegste repertoire’ voor hobo, toen ze in de digitale bibliotheek van Berlijn plots op een grote, historische collectie stootte, samengesteld door Georg Österreich en zijn opvolger Bokemeyer.

Nele Vertommen: ”Wat mij raakte, was dat Österreich in de eerste plaats muziek verzamelde van mensen die hem nauw aan het hart lagen en waar hij mee samenwerkte. Veel van die werken voerde hij ook zelf uit tijdens zijn periode als kapelmeester. Soms arrangeerde hij de stukken zodat ze meer pasten bij de bezetting die hij ter beschikking had, of zodat de hobo - het nieuwe instrument uit Frankrijk - mee kon spelen.”

Omdat de collectie van Österreich in Berlijn niet geordend is als collectie, was het een ware zoektocht. Na weken van snuisteren en notities maken, kwam Nele tot een shortlist van stukken voor haar ensemble Musica Gloria.

Nele Vertommen: ”Alle werken in dit programma zijn ‘onopgenomen’ en wellicht ook onuitgevoerd in de afgelopen eeuwen. Het wordt dus een spannende en fijne ontdekkingstocht. Behalve een première van dit programma kan het publiek in Leuven dus ook de première van deze stukken sinds de 17de eeuw meemaken.”

Het concert in 30CC wordt dan ook een wereldpremière. Daags nadien reist Musica Gloria naar het noorden van Duitsland voor hun eerste cd-opname met een vocaal ensemble. Ze reizen hiervoor zo ver, om ook gebruik te maken van een ideaal orgel voor dit programma. Na de opnames keren ze via Nederland terug naar België voor drie extra concerten.

Dit concert is een bloemlezing uit de muziekcollectie van Österreich, geschreven door Georg zelf en enkele van zijn meest dierbare collega’s zoals Johann Theile, Johann Philipp Förtsch en anderen.

muziek van Georg Österreich, Johann Theile, Johann Philipp Förtsch e.a.

In de pers

“Het ensemble levert met gretig en gebalanceerd spel, ritmisch millimeterwerk en een bekoorlijke mix van ­retoriek, pronkzucht en humor een meer dan lovenswaardig debuut af.” (**** Sofie Taes in De Standaard)

Credits

beniaminopaganini.com/over-musica-gloria
musicagloria.com

Musica Gloria:

Maria Ladurner & Wei-Lian Huang (sopraan) - Sophia Faltas & Filip Dámec (alt) - Adriaan De Koster & Rodrigo Carreto (tenor) - Vincent Berger & Thomas Vandenabeele (bas) - Nele Vertommen (hobo & artistieke leiding) - Dymphna Vandenabeele (hobo) - José Rodrigues Gomes (fagot) - Elise Dupont & Fiona-Émilie Poupard (viool) - Jonathan Ponet & Lena Rademann (altviool) - Anne-Linde Visser (cello) - Chloé Mourgeon (orgel & klavecimbel) - Beniamino Paganini (klavecimbel, orgel en artistieke leiding)