Miroirs

Utopia Ensemble en Benjamien Lycke
zo 01/12/2024 - 11:00

Ticketprijzen

€ 14 - check onze kortingen

In Miroirs zingt Utopia Ensemble polyfonie uit 16de-eeuwse beeldmotetten, terwijl ze die muziek en beelden spiegelen aan een eigentijds visueel en muzikaal antwoord van componist-videograaf Benjamien Lycke. Muziek én beeld dus.

Beeldmotetten vormen het vertrekpunt voor dit programma. Dat zijn 16de-eeuwse gravures waarop een religieuze beeldengroep staat afgebeeld met een meerstemmige partituur in de handen. Tien jaar geleden werden de Antwerpse Beeldmotetten toegevoegd aan de topstukkenlijst van de Vlaamse Overheid vanwege hun cultuurhistorische waarde en hun zeldzaamheid.

Kern van het programma is de uitvoering van de tien beeldmotetten, want ze zijn perfect zingbaar.

Maar het geheel is pas echt vernieuwend omdat het 16de-eeuwse verhaal een eigentijds spiegelbeeld krijgt van componist en videograaf Benjamien Lycke. Vandaar Miroirs.

Lycke is van beide markten thuis: muziek én beeld. Hij studeerde compositie in Gent en Londen. Met zijn tien korte stukken schept hij een haast mystieke klankwereld met veel dissonante kleuren, lange melodieuze lijnen en indrukwekkende klankclusters.

En dan het visuele werk, een absolute primeur. Met artificiële intelligentie gaat Lycke op zoek naar beelden die hij nadien bewerkt om uit te komen bij actuele thema’s: meestal poëtisch, esthetisch, soms emotioneel, maar vooral confronterend. Met een zoekend oog schuift Lycke over het fotografische beeld om pas op het einde tot een pointe te komen.

Utopia Ensemble verenigt vijf zangers die jarenlange ervaring genoten bij internationaal gerenommeerde ensembles zoals Huelgas Ensemble, Capilla Flamenca, Vox Luminis, Collegium Vocale … Utopia specialiseert zich in Vlaamse vocale polyfonie uit de 16de eeuw en zoekt daarbij naar een pure zangstijl die het polyfone weefsel in een ongekende transparantie verklankt.

Met muziek van Orlandus Lassus, Cornelis Verdonck, Daniel Raymundi, Andreas Pévernage, Cornelis Schuyt en Benjamien Lycke.

In de pers

The results are beautiful, intimate and thoroughly engaging” - Gramophone, UK

Credits

www.utopia-ensemble.be

met Michaela Riener (mezzo), Bart Uvyn (contratenor), Adriaan De Koster (tenor), Lieven Termont (bariton), Guillaume Olry (bas) en Bart Rodyns (orgel) muziek en beeld Benjamien Lycke foto Tim De Backer

Bekijk en luister online

Kijk ook eens bij:

Iemands lief

Hans Ligtvoet en Roeland Hendrikx Ensemble
zo 03/11/2024 - 11:00