Double bill: nimbus / Pallavi

Sooraj Subramaniam
vr 24/11/2023 - 20:00

Ticketprijzen

€ 20 - check onze kortingen

In de solo nimbus zoekt Subramaniam naar een hybride danstaal waarin hij de harmonie en elegantie van klassiek Indiase dansstijlen vermengt met het abstracte en spontane van hedendaagse dans. Hij verbeeldt in deze solo de menselijke capaciteit om te dromen. Van alledaagse fantasieën tot existentiële levensverwachtingen en de innerlijke conflicten die hiermee gepaard gaan. De titel van het werk verwijst naar het Latijnse woord voor een donkere, amorfe wolk, een metafoor voor de gevoelswereld die de maker wil oproepen.

In de nieuwe creatie Pallavi verkent hij met vijf Indiase dansers de reikwijdte van de Odissi-danstaal. Via hedendaagse methodes breekt hij deze klassieke Oost-Indiase dansstijl open en presenteert hij haar in een nieuwe eigentijdse context. In het Sanskriet betekent het woord Pallavi zoveel als “ontluikend” of “bloeiend”. Subramaniam bekijkt dit werk dan ook als een zaadje dat ontkiemt en uitgroeit tot een meervoudig ecosysteem. Startend vanuit het minimalisme en de simpliciteit van een enkelvoudige beweging, ontplooit en ontdubbelt deze voorstelling zich tot een netwerk van complexe patronen en caleidoscopische motieven.

Sooraj Subramaniam is een Australisch-Belgische danser en choreograaf van Maleisisch-Indische origine. Hij heeft een achtergrond in klassieke Indische dansstijlen als Bharatanatyam en Odissi, maar ook in ballet en hedendaagse dans. Hij plaatst zijn creaties in uiteenlopende identiteiten, met een sterke nadruk op poëtische stijlen en choreografische voorbeelden uit de Indische dans. Zijn werk is niet uitgesproken politiek, maar probeert enge labels als klassiek of urban, traditioneel of eigentijds, te overstijgen en/of er net middenin te gaan staan.

  • Deze avond maakt deel uit van Indialogue, een tweejarig festival in Gent en Leuven dat inzet op dialoog en uitwisseling met de Indiase kunstwereld.
  • Een samenwerking van 30CC en STUK.

In de pers

“What he does is marked with perfection and beauty underlined with intelligence. I always think of him as a poet. And his body is totally tuned so it produces music in dance.“ (Aditi Mangaldas)

Credits

www.maghenta.be
www.indiahouseleuven.be 
www.soorajsubramaniam.com

nimbus
concept, choreografie en dans Sooraj Subramaniam muziek Osama Abdulrasol lichtontwerp Sooraj Subramaniam kostuum Greta Lemaitre dramaturgisch advies Avatara Ayuso, Seeta Patel residenties Mestizo Arts Platform, Kopergietery, Viernulvier, Danspunt en Minard productie Maghenta met de steun van stad Gent, de Vlaamse Overheid, Sangam en Dancehouse Melbourne foto Tom Decuyper

Pallavi
concept en choreografie Sooraj Subramaniam dans Abhayalakshmi MB, Monami Nandy, Sriradha Paul en Akshiti Roychowdhury muziek Ambi Subramaniam ritmes Shivshankar Satpathy productie Maghenta coproductie Shoonya (Bangalore, India) residenties STUK en Danspunt met de steun van stad Gent

Kijk ook eens bij:

Piano Works Debussy

Voetvolk/Lisbeth Gruwez en Claire Chevallier
di 10/10/2023 - 20:00
wo 11/10/2023 - 20:00

Infamous Offspring

Wim Vandekeybus / Ultima Vez
di 16/01/2024 - 20:00
wo 17/01/2024 - 20:00