Aquarelles voor fluit

Muziek van Reinecke, Gaubert en Martinů

Stefanie Van Gool, Jakub Jirásek en Fiona Feeley
do 27/02/2025 - 20:00

Ticketprijzen

€ 12 (€ 6 voor -26 jaar) - check onze kortingen

Beleef een verrassende en muzikale reis door het grote fluitrepertoire: van Duitse romantiek over Frans impressionisme naar Tsjechisch modernisme. Je ontdekt Undine’s fatale kus, sfeervolle natuurelementen en een naoorlogse wereld vol contrasten. De Leuvense fluitiste Stefanie Van Gool loodst ons samen met pianist Jakub Jirásek en celliste Fiona Feeley door dit kleurrijke palet van klanken.

De sonate Undine van Carl Reinecke (1824-1910) is een van de weinige composities voor fluit en piano uit de romantische periode. De sonate is gebaseerd op het tragische verhaal van Ondine, een watergeest uit de Noorse mythologie.

Philippe Gaubert (1879-1941) was decennialang de belangrijkste fluitist in Frankrijk. Zijn Trois Aquarelles zijn onbekende juweeltjes voor fluit, cello en piano. Het eerste deel, Par un clair matin, is vrolijk en energiek. Het tweede deel, Soleil d’automne, is ingetogener met een vleugje heimwee naar de zomer die voorbij is. Het derde deel, Sérénade, heeft Iberische invloeden met een dansend en vrolijk karakter.

Bohuslav Martinů componeerde zijn Sonate voor fluit en piano in Cape Cod (US) waar hij verbleef na zijn ontsnapping uit bezet Frankrijk in 1945. Deze korte sonate eindigt met een levendig allegro op een thema dat is afgeleid van het lied van de whippoorwill, een nachtzwaluw die Martinů hoorde tijdens zijn verblijf in Cape Cod.

  • De 24-jarige Stefanie Van Gool begon haar dwarsfluitstudies bij Toon Fret aan het Conservatorium van Leuven en vervolmaakte zich aan het Conservatoire Royal de Liège en het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
  • De Tsjechische pianist Jakub Jirásek (°1994) studeerde aan het Jaroslav Ježek Conservatorium Praag en woont sinds 2018 in België, waar hij afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.
  • Fiona Feeley is een veelzijdige muzikante van Russische-Noord-Amerikaanse afkomst. Ze begon in 2019 hogere studies aan het Koninklijk Conservatorium en zet haar opleiding verder aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse in Lyon.

programma

  • Carl Reinecke, Sonata ‘Undine’ voor piano en fluit, op. 167
  • Philippe Gaubert, Trois Aquarelles voor fluit, piano en cello
  • Bohuslav Martinů, Sonate voor fluit en piano

-----------------------------

veelbeLEUVENd - jong klassiek

In veelbeLEUVENd presenteren we klassieke muziek met jong Leuvens talent. Leuven barst immers van het talent en heeft een rijk klassiekemuziekleven. Met deze reeks bieden we jonge enthousiaste musici de broodnodige concertkansen aan het begin van hun carrière. Uniek aan deze reeks is dat de jonge muzikanten zelf aan het roer staan.

Credits

met Stefanie Van Gool (fluit), Jakub Jirásek (piano) en Fiona Feeley (cello) foto Adéla Bezouškova

Kijk ook eens bij:

Openingsconcert veelbeLEUVENd

Pianoduo Elato & friends
zo 20/10/2024 - 15:00

Van Versailles tot de Marais

Jan Petit Ensemble
do 21/11/2024 - 20:00

Tussen dromen en verlangens

Trio Rasa en Helena De Bruyn
zo 15/12/2024 - 11:00

Boheemse romantiek

Jonathan van der Beek & friends
zo 19/01/2025 - 11:00

Laatste adem

Trio Orelia
zo 18/05/2025 - 11:00