Vargkvint (SE) & Vega Trails (UK)

Double bill

di 20/02/2024 - 20:00
45' Vargkvint - 15' pauze - 70' Vega Trails

Ticketprijzen

€ 18 - check onze kortingen

Vargkvint

Vargkvint is het muzikale project van de in Stockholm gevestigde zangeres en multi-instrumentaliste Sofia Nystrand. Geïnspireerd door oceanen, wouden en folklore mengt zij (post)klassiek, folk en pop tot haar eigen geluid. Haar conceptalbum Hav (De zee) uit 2019 werd internationaal warm onthaald en in 2022 vroeg Nils Frahm ook haar voor de compilatie Piano Day vol.1.

De opvolger Månens hav (Zee van de maan) nam ze op in Frahms gerenommeerde Saal 3-studio in Funkhaus (Berlijn) en bracht ze deze zomer uit op zijn prestigieuze LEITER label. Op deze nieuwe plaat verkent Vargkvint de relatie tussen de maan, de zee en de klimaatverandering. De vertrouwde gedempte piano, de delicate stem, de muzikale zaag en het klokkenspel zijn terug, net als haar echtgenoot en frequente medewerker Jakob Lindhagen, maar het geheel is versterkt met subtiel krachtig geluidsontwerp. Dit is een album voor donkere nachten, voor rustige meditatie, om verwonderd naar de nachtelijke hemel te staren. Referenties als Sigur Rós, Agnes Obel, múm, This Mortal Coil, Cranes … zijn dan ook nooit veraf.

Live vormen Nystrand en Lindhagen ook een duo. Met zijn focus op sterke melodieën en ongebruikelijke instrumentatie, jongleert Jakob met filmwerk, samenwerkingen en soloreleases. Zijn album Memory constructions keerde vaak terug in de ‘best of 2022’-lijstjes, zo ook bij Nachtbaders (Klara).

Vega Trails

De prachtige samenwerking tussen bassist Milo Fitzpatrick (Portico Quartet) en saxofonist Jordan Smart (Mammal Hands) resulteerde in 2022 in het waanzinnig straf album Tremors in the Static (Gondwana Records). Ergens in het speelveld tussen jazz, klassiek en eigentijds vinden zij hun muzikale vorm, zowel warm als melancholisch.

Een avond om te koesteren.

----------

Daniel Herskedal wordt weldra opnieuw vader en stelt daarom zijn geplande tournee uit. Maar geen nood, we blijven in de Nordic vibe en zijn heel blij om Vargkvint ter vervanging te mogen aankondigen.