LUCA Bigband ft. Hermine Deurloo & Rebirth::Collective ft. Tutu Puoane

double bill

za 19/03/2022 - 20:00
60' - 15' pauze - 75'

Ticketprijzen

VVK: € 21 (rang 1) - € 19 (rang 2) - € 14 (rang 3)
Kassa: € 24 (rang 1) - € 22 (rang 2) - € 17 (rang 3)

Kortingen:

  • Cultuurkaart KU Leuven: - € 2 op alle prijzen
  • UiTPAS kansentarief: € 4,80 (rang 1) - € 4,40 (rang 2) - € 3,40 (rang 3)

TOOTS 100

Ter ere van de 100ste verjaardag van Toots Thielemans nodigt LUCA Bigband met veel plezier de Nederlandse soliste Hermine Deurloo uit. Samen brengen zij de meeste iconische nummers van Toots, in arrangementen van Maria Schneider die ze speciaal voor hem schreef in 2001.

IT MIGHT AS WELL BE SWING

Binnen de jazz bracht het swingtijdperk ons legendarische artiesten als Frank Sinatra, Nat King Cole, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong en Sarah Vaughan. Met hun stem als instrument gingen ze in volwaardige dialoog met de band. Zo zongen ze de Great American Songbook de geschiedenis in.

Met dat repertoire gaat zangeres Tutu Puoane aan de slag, samen met het achtkoppige Rebirth:: Collective, geleid door trombonist en Leuvenaar Dree Peremans. Dit orkest combineert de klank van een heuse full big band met de beweeglijkheid van een kleiner ensemble. De leden verdien(d)en hun sporen bij onder meer Brussels Jazz Orchestra, Flat Earth Society, Daan en Jef Neve.

Hun arrangementen van de bekende croonerhits en Tutu’s fantastische stem zorgen simpelweg voor vuurwerk op het podium. Stilzitten wordt wellicht een uitdaging ...

TIMETABLE

  • 20.00 uur – LUCA Bigband ft. Hermine Deurloo
  • 21.15 uur – Rebirth::Collective ft. Tutu Puoane
  • 22.30 uur – einde

[EXTRA:]

Om 19.00 uur duikt Tutu Puoane ook op in De Boekenkamer en vertelt over de boeken die haar inspireren, uitdagen, ontroeren … (Gesprek in het Engels) 

  • Rebirth::Collective

Dit achtkoppig orkest met vijf blazers, piano, contrabas en drums werd in 2010 opgericht door trombonist Dree Peremans. Groot genoeg voor de klank van een bigband, klein genoeg om beweeglijk te blijven! De muziek sluit aan bij hardbop en postbop, maar dan actueel ingevuld. Naast eigen werk brengen ze ook standards die zijn gearrangeerd voor deze opvallende bezetting.

Eerder stelden ze al hun plaat Raincheck, met repertoire van Billy Strahorn, voor op Leuven Jazz. Nu stellen ze hun laatste album It might as well be Swing voor dat in het najaar van 2021 (in coronatijd) werd uitgebracht bij Soulfactory Records.

  • Tutu Puoane

De getalenteerde Zuid-Afrikaanse jazz-zangeres Tutu Puoane woont sinds 2004 in Antwerpen en straalt haar afkomst uit in haar artistieke repertoire, waarmee ze samenwerkingen met grote namen als Toots Thielemans niet uit de weg gaat.

Ze werkte al meermaals samen met het Brussels Jazz Orchestra, onder andere voor de gelauwerde plaat Mama Africa waarin ze de grote Miriam Makeba vierde. Het leverde haar de South African Music Award for Best traditional Jazz Album of 2011 op.
Tutu Puoane is synoniem voor jazz en soul, met de Afrikaanse toets. Haar stem heeft een verleidelijk timbre en is te horen in het Engels en haar moedertaal, het Sependi. Enkele jaren geleden schitterde ze bij 30CC met het Joni Mitchell project met gastmuzikante Tineke Postma

Naast zangeres is Tutu Puoane ook thuis in andere podiumkunsten: je kan haar aanschouwen als een van de negen Winnie Mandelas in KVS-theaterproductie Dear Winnie, in februari te zien in dezelfde 30CC/Schouwburg. Ook verzorgde ze – samen met onder andere Mauro Pawlowski – de livemuziek van de dansproductie Speak low if you speak love van Wim Vandekeybus/Ultima Vez.

In de pers

  • “Hermine Deurloo creëert een rijk en gevarieerd klankbeeld waarbij haar meesterlijk beheersen van de chromatische harmonica prachtig tot zijn recht komt.” (Muziekmozaïek)
  • “De wereld mag de diva dankbaar zijn voor haar besluit om de altsax in te wisselen tegen de chromatische mondharmonica. Dit album toont aan dat we met een volwaardig jazzinstrument te maken hebben." (Vrij Nederland)
  • "De herinnering aan de filmmuziek van Toots Thielemans is nooit helemaal weg, maar de groep rond Deurloo kiest toch voor het experiment. Knap hoe op Glass Fish technische hoogstandjes en muzikale ontroering samengaan.” (**** - Nederlands Dagblad)

Credits

TOOTS 100
met
LUCA Bigband onder leiding van Frank Vaganée soliste Hermine Deurloo (mondharmonica)

IT MIGHT AS WELL BE SWING
met Tutu Puoane (zang), Dree Peremans (trombone, arrangementen en composities), Jo Hermans (trompet en bugel), Carlo Nardozza (trompet en bugel), Bruno Vansina (altsax), Wietse Meys (tenorsax), Joppe Bestevaar (baritonsax), Ewout Pierreux (piano), Jos Machtel (contrabas) en Toni Vitacolonna (drums)