Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi

wo 08/03/2023 - 20:00
90' zonder pauze

Ticketprijzen

€ 19 (rang 1) - € 17 (rang 2)

check onze kortingen

Laïla Amezian en Laurent Blondiau brengen met Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi achttien vocalisten en topmuzikanten met zeer diverse achtergronden bijeen. Explosieve chaabi groove met betoverende zang en verbluffende koperblazers. Samen creëren ze een eigentijdse muziekvoorstelling voortbouwend op de traditie van de Ghanayats en de Shikhats, muzikantes die in het 19de eeuwse Marokko streden voor vrijheid van meningsuiting.

De Ghanayats en de Shikhats zijn emblematische figuren uit de traditionele Marokkaanse cultuur. Hun liederen, gebaseerd op de kunst van de Aïta (letterlijk “oproep” in het Arabisch), werden gebruikt om gemeenschappelijke verhalen en soms revolutionaire ideeën over te brengen. De Chaabi (letterlijk “populair”) is uitgegroeid tot een stedelijk genre van populaire en traditionele Marokkaanse liederen, gewijd aan de dans en tot op vandaag beoefend tijdens allerlei festiviteiten.

Om fragmenten uit deze chaabi en traditionele repertoires te herinterpreteren, omringen Laïla Amezian en Laurent Blondiau zich met vocalisten en topmusici met uiteenlopende achtergronden. Zo herkennen we naast enkele leden van het Mâäk-collectief ook B’net Chaabi, een groep vrouwelijke zangeressen-percussionisten van Marokkaanse origine. Samen vormen ze Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi.

Dit jaar verschijnt er een nieuw album.

  • In het kader van Internationale Vrouwendag

Credits

artistieke coördinatie Laïla Amezian composities, arrangementen & muzikale leiding Laurent Blondiau
met
Laïla Amezian, Emanuela Lodato, Farida Zouj, Marie-Ange Teuwen & Fatou Traoré (zang), Jamila Gogo, Karima Arabi, Kawtar Koki & Mehdiya Sultana (B’net Chaabi) (zang en percussie), Laurent Blondiau & Pauline Leblond (trompet) ,Toine Thys & Grégoire Tirtiaux (saxofoon), Michel Massot, Nabou Claerhout & Adrien Lambinet (tuba en trombone), Jean Gnonlonfoun (drums), Ahmed Khaili (percussie) in samenwerking met Toernee Mondial

Bekijk en luister online