Johannespassie, 300 jaar later

Johann Sebastian Bach

Clari Cantores & Carmina Kamerkoor
za 23/03/2024 - 20:00
2 uur 30' incl pauze

Ticketprijzen

€ 30 (rang 1) - € 27 (rang 2)

check onze kortingen

Parkeren: Er is beperkte parkeergelegenheid aan Campus Lemmens, maar we moedigen vooral het gebruik van fiets of lijnbus (halte Leuven Lemmensinstituut) aan.
Je kan ook gratis parkeren op de parking navorsing & onderwijs van Gasthuisberg. Vanaf daar is het 12 min stappen naar de concertzaal.

Goede Vrijdag, 7 april 1724. In Leipzig wordt de Johannespassie voor de allereerste keer gezongen onder leiding van de 39-jarige bescheiden cantor en organist: Johann Sebastian Bach. Nu, 300 jaar later, wordt zijn tijdloze meesterwerk nog steeds uitgevoerd. Een balsem voor de ziel in de paastijd.

Deze passie, die Bach zelf nauw aan het hart lag, is een wervelend oratorium met een glansrol voor het koor. Dat kan schitteren in de vele turbae, de korte, expressieve tussenkomsten waarbij het koor ‘het volk’ vertegenwoordigt.

Het is een ander passieverhaal dan dat van de drie andere evangelisten Mattheüs, Marcus en Lucas. De nadruk ligt hier op de goddelijke afkomst van Jezus, mensgeworden zoon van God. Bach voerde de Johannespassie vaak zelf uit en bleef – zoals dat gebruikelijk was in die tijd – zelfs tot kort voor zijn dood sleutelen aan de partituur.

De koren Clari Cantores uit Leuven en Carmina Kamerkoor uit Meise tekenen samen met dirigent Michiel Haspeslagh voor deze jubileumuitvoering. Haspeslagh verdiende zijn strepen als zanger in vele professionele barokensembles en oogstte als dirigent veel bijval met zijn doorleefde interpretaties van verscheidene barokoratoria. Voor deze uitvoering van de Johannespassie laat Haspeslagh zich omringen door het barokorkest The Company!. Geflankeerd door topsolisten met een internationale uitstraling en door zijn twee uitmuntende koren Clari Cantores en Carmina Kamerkoor wordt deze Johannespassie een streling voor het oor.

  • Johann Sebastian Bach, Johannes-Passion BWV 245

programmaboekje

Credits

www.claricantus.be/clari-cantores/

koor Clari Cantores en Carmina Kamerkoor solisten Annelies Van Gramberen (sopraan), Bart Uvyn (altus), Kevin Skelton (evangelist), Kevin Skelton (tenoraria’s), Gunther Vandeven (Christus) en Lieven Termont (basaria’s) orkest The Company! dirigent Michiel Haspeslagh