Een jeugdhuis ín de Schouwburg: Shift
Voor jonge techneuten en hippe creatievelingen is jeugdhuis Shift the place to be! Op welke manier kan je creatief aan de slag met moderne technologie, artificiële intelligentie en digitale media? Achter de stokoude muren van de Schouwburg experimenteren knappe koppen in jeugdhuis Shift met spiksplinternieuwe digitale kunst en cultuur. Vier Shifties nemen je mee hun digitale wereld in en tonen je hun favoriete plekjes in hun jeugdhuis, hier in de Schouwburg.
In december 2023 was Marike (24) zelf nog shifter, nu werkt ze sinds juni als projectmedewerker bij Shift. Samen met drie andere Shifties leidt ze ons rond in het jeugdhuis. “Shift is een digitaal en creatief jeugdhuis. We verwelkomen jongeren twee keer per week om hier op een creatieve manier met digitale tools om te gaan. Mijn focus ligt op de artistieke kant van Shift. Ik zorg ervoor dat alle jongeren die hier binnen stappen hier aan de slag kunnen met wat wij aanbieden, zoals 3D printers en VR, en ik begeleid de jongeren bij hun creatief proces.”
Marike (24) zit het liefste aan de grote tafel, samen te tekenen.
"De grote tafel is echt het hart van onze community." (Marike)
Marike: "Ik vind de leukste plek de grote tafel. Vaak is dat de plek waar iedereen bij elkaar komt. Er komen tegenwoordig bijvoorbeeld veel tienermeisjes langs, die zich aan deze tafel zetten om te tekenen met Procreate. Dat is een app waarmee je digitaal kan tekenen of animeren. Dan zitten we met z’n allen aan tafel en je begint automatisch een beetje te babbelen met elkaar, ook al ken je elkaar niet. Ze kijken dan naar waar de anderen mee bezig zijn om complimentjes te geven of inspiratie op te doen. De grote tafel is echt het hart van onze community, een plek om mensen te leren kennen."
Marike: “Shift is een digitaal jeugdhuis, er heerst hier een ongedwongen sfeer. Je hoeft je niet in te schrijven, het is gratis, je mag hier gewoon binnen en buiten wandelen. Het enige wat we verwachten is dat je creatief aan de slag gaat met de tools, en dat kan echt alles zijn. We trekken voornamelijk tieners aan, een groep die niet zo snel ergens een plek vindt. Een plek waar ze echt het gevoel hebben ‘hier mag ik zijn, hier kan ik zijn’, zonder ouders.”
Meerim (13) doet het liefst elke week iets anders, zolang ze maar kan digitaal ontwerpen.
Meerim: “Het leukste aan Shift vind ik dat er zo veel is, daarom kan ik ook niet één plekje of tool kiezen. Sleutelhangers 3D-printen en van digitale tekeningen tattoos, buttons of prints voor op een tote bag of t-shirt maken. Nu ben ik een slaapkamer aan het inrichten. Ontwerpen vind ik superleuk, en je krijgt vaak hulp van de technologie. Als je bijvoorbeeld aan het tekenen bent en je trekt een boog die niet netjes is, dan kan je daar lang op duwen en wordt die recht.”
Meerim: “Shift is heel belangrijk voor mij, het is echt mijn hobby buitenshuis. Bij andere hobby’s moét je altijd komen, hier is het veel chiller. Als je moe bent, dan moét je niet naar Shift gaan. En je mag altijd zelf kiezen wat je doet. Ik praat thuis heel veel over shift en nu wil mijn zus ook graag komen, ze tekent heel graag. Ze zal nu wel balen, want ze zit thuis omdat ze nog te jong is. Volgend jaar komt ze mee.”
“Mijn zus wil ook heel graag komen, maar ze is nog te jong. Volgend jaar komt ze mee.” (Meerim)
Marike: “De jongeren vinden heel vlot hun weg naar hier. We leggen veel contacten met lokale organisaties, scholen en kwetsbare jongeren. Veel Shifties nemen zelf ook vrienden of familie mee, de volgende keer komen die apart en nog een volgende keer nemen die weer vrienden mee. Het systeem houdt zichzelf een beetje in stand (lacht).”
Marike: “Tieners is vaak een groep die er wat tussen uit valt, zeker wat cultuur betreft. Het is een uitdaging voor cultuurcentra om hen ook te betrekken, en Shift is een hele grote stap in de goede weg. Het jeugdhuis is ín de Schouwburg, dat is heel cool voor de Shifties. De Schouwburg is een immens gebouw en dankzij Shift mogen ze hier gewoon zijn. Ik hoop dat dat zaadjes plant voor later, dat ze sneller naar de Schouwburg komen. Ze zijn hier al geweest, ze kennen hier mensen, misschien denken ze zelfs 'de Schouwburg is ook van mij'. Dat is wel ons doel."
Leon (14) vind je het vaakst achter de 3D-printer.
Leon: “Iemand die ik kende kwam al naar Shift, en ik wilde graag eens meegaan. Dan ben ik samen met mijn mama eens een kijkje komen nemen en ja, dan zagen we dat hier (glundert). Daarvoor ging ik soms op kamp waar ik leerde programmeren en ik wilde ook graag een keer 3D-printen. Ondertussen heb ik ook een vriend hier mee naartoe genomen! Die is ook graag bezig met de 3D-printer."
"Je kan gewoon alles uitprinten wat je graag wil uitprinten." (Leon)
Leon: “Ik kan heel goed 3D-printen. Je kan gewoon alles uitprinten wat je graag wil uitprinten. Je hebt eerst een idee en dan ga je dat ontwerpen en verbeteren. Als het helemaal klaar is, zet je het op Flashprint, een app waarmee je je ontwerp naar de printer kan sturen. Dan print de printer en achteraf moet je met een tangetje nog alle verstevigingen weghalen. Het leukste aan 3D-printen is bedenken wat je gaat printen, en soms mislukt het dan! Het coolste wat ik ooit gemaakt heb, was een buis met daarin een spiraaltrap, dat was bedoeld voor knikkers. Je moet de knikker er bovenaan in laten vallen, dan rolt die van de trap en dan komt die uit een gaatje onderaan de cilinder. Supercool!”
Marike: “3D-printen is heel populair. De laatste tijd komen er meer meisjes en die illustreren vaak op de iPad, die maken echt zotte shit. Vaak zijn ze op voorhand al wel een beetje bezig met technologie en digitale tools. Sommige jongeren weten meteen wat ze willen doen wanneer ze hier voor de eerste keer komen; veel zijn op zichzelf al best creatief bezig. Anderen lopen hier binnen zonder een concreet plan. Die proberen we dan te inspireren en zo op gang te helpen. Er liggen hier bijvoorbeeld veel kunstboeken, boeken met fotografie en illustratie maar evengoed een boek over renaissancekunst. Twee Shifties hebben de 'De Schepping van Adam' van Michelangelo bijvoorbeeld helemaal gepimpt met Photoshop, ik vind dat supergrappig. Onze iPads hebben ook allemaal de naam van een kunstenaar. Shift is op die manier ook een brug om in contact te komen met de kunsten, ook met podiumkunsten. We nodigen soms mediakunstenaars uit of gaan samen naar mediakunst kijken. Zo was Ugo DeHaes hier onlangs op bezoek.”
Raven (13) is helemaal in zijn element in de muziekstudio.
Raven: “Sinds kort hebben we hier een kleine muziekstudio, met een minipiano en een programma om alles te monteren. Ik bedenk alle noten en de composities zelf, maar ik krijg ook wel hulp van het programma. Het duurt heel lang om een liedje te maken, omdat je heel veel moet proberen en puzzelen: wat past het best in mijn liedje? Dat is wel heel fijn. Er is ook een micro, maar ik gebruik die niet omdat ik niet zo goed kan zingen. Ik kom sinds december bijna elke week en ik heb één liedje gemaakt, maar ik heb het een beetje verbrod. Ik heb iets geprobeerd maar ik kan het niet ongedaan maken. Gelukkig heb ik een kopie op mijn gsm!”
Raven: “Ik leer hier veel mensen kennen, omdat ik gewoon weet dat die dezelfde interesses hebben. Dat is wel fijn, dan kan je ook vragen stellen aan die mensen."
Marike: “Ik hoop dat we een plek zijn waar de jongeren zich goed voelen, waar ze op een vrije dag of na school graag naartoe komen. Om te chillen, maar ook om zichzelf uit te dagen. Als ik merk hoe vaak de jongeren terugkomen, denk ik wel dat ze hier heel graag zijn. Soms staan ze al aan de deur, nog voor we opengaan en dan blijven ze tot het einde. Het is hier echt een fijne community.”
Zin gekregen om te experimenteren met de nieuwste digitale media, zoals een 3D-printer of een muziekstudio? Jongeren tussen de 12 en 25 jaar zijn elke woensdag en vrijdag vrijblijvend welkom in dit digitaal en creatief jeugdhuis. Shift is een project van Link in de Kabel in samenwerking met 30CC. Alle info en openingsuren vind je op www.shiftlab.be.