Elk jaar kiezen we een artiest die we extra zichtbaar willen maken.

Na Benjamin Verdonck, Laura van Dolron, De Nwe Tijd, Valentijn Dhaenens, Kristien De Proost, Kyoko Scholiers en Adja Fassa focussen we dit seizoen op Ruben Mardulier.

BIO

Ruben Mardulier proberen te vatten in enkele zinnen is geen sinecure. In 2015 studeerde hij af aan de Academie voor Circus en Performance Art in Tilburg. In oktober 2016 vormde hij samen met Michiel Deprez het kunstenaarsduo Mardulier en Deprez (MenD) waarmee ze zowel zichzelf als circusartiesten als hun directe omgeving onderzochten. 

Sinds 2022 ontplooit Ruben zich solo als multimediaal kunstenaar. Via installaties, videomontages, performances en interventies in de openbare ruimte nodigt hij je uit in zijn perspectief op de wereld. Een perspectief dat steeds herkenbaar, maar net iets anders gekalibreerd is. 

Tot en met 2025 is Ruben ook huisresident van circuswerkplaats Miramiro in Gent.

  FOCUSARTIEST

  Als focusartiest van 30CC zal Ruben doorheen het seizoen meerdere interventies opzetten waarbij hij zich laat inspireren door onze organisatie, programmatie en door jou: ons publiek.

  Waar en hoe die interventies zich zullen uiten valt nog niet te voorspellen, dat is deel van Rubens ad hoc-manier van werken. Wie het werk en de absurde stijl van Ruben reeds kent zal ook in de werken voor 30CC zijn signatuur en humoristische blik kunnen herkennen.

  AGENDA 2024:

  • 15.01 - 28.01 SPITSBERGEN (NO)
   Art residency -->www.spitsbergenartistscenter.com/residency
  • 12.02 - 16.02 LEUVEN
   30CC residentie 
  • 15.04 - 26.04 nog te bepalen locatie
   residentie met Camille Paycha voor 60 degrees of Separation. --> camillepaycha.com
  • 13.05 - 17.05 LEUVEN
   30CC residentie 
  • 27.05 - 31.05 nog te bepalen locatie
   residentie met Camille Paycha voor 60 degrees of Separation. --> camillepaycha.com

  Residentie van 12 - 16 februari

  Waar eindigt de kunstenaar en begint de mens? Het is de vraag die focusartiest Ruben Mardulier zich moest stellen tijdens zijn tweede residentie in de 30CC/Schouwburg.
  Alsof een week wonen en werken in een theaterzaal niet prikkelend genoeg is, kwam dit vraagstuk plots op de voorgrond.

  Het resultaat was een residentie waarbij decompositie, ofwel ontleding centraal stond in Rubens werk. Hij ging bijvoorbeeld aan de slag gaan met een Steinway piano, het gezicht van de clown en verwarrende liefde.

  Een sluitend antwoord op de vraag kunnen we je niet geven maar in zijn Valentijnsperformance Love is an enigma, slaagt Ruben er in de mens en de kunstenaar op een ontwapenende wijze te laten samenvloeien.

  In mei komt Ruben voor een laatste keer in residentie.

  Op 14 februari, tijdens Valentijn, bracht Focusartiest Ruben Mardulier de spontane performance 'Love is an enigma'. Gedurende drie uur zat hij op de trappen van het stadhuis en nodigde voorbijgangers uit om samen met hem een stuk touw te ontwarren dat 2 houten harten met elkaar verbond. 'Love is an enigma' was een performance en een poging om zowel zijn eigen liefdesverdriet te verzachten als een luisterend oor te bieden aan anderen.

  'Piano in A4' is een muzikale interventie voor piano, bladblazer en papier bedacht door onze focusartiest Ruben Mardulier en uitgevoerd door Aaron Daem (piano) en Ruben Mardulier (bladblazer). De bladmuziek van dit stuk is beschikbaar.