Schoonheid en troost voor iedereen
Wat maakt het leven de moeite waard? Wat biedt troost of maakt gelukkig? Hoe zijn we een huis voor iedereen?
Met deze vragen gaan we aan de slag in dit programmaonderdeel. Cultuur kan immers inspireren, betoveren, gesprek stimuleren en ook schoonheid en troost brengen.
We willen een open en zorgzaam huis zijn waar thema’s als (psychisch) welzijn en kwetsbaarheid belangrijk zijn.
We zoeken naar radicale inclusie zodat je ook van ons aanbod kan genieten als dat niet zo vanzelfsprekend is.
Niet alleen door drempels weg te werken, maar ook door het gesprek aan te gaan en zo het discours van toegankelijkheid te overstijgen.
Muziek en poëzie als bron van troost en veerkracht
Beleef een gedeelde ervaring tussen droom en concert en kom op adem door de kracht van muziek en poëzie:
-
Ligconcert met Séraphine Stragier en Barbara Raes
vergeet de vele dagelijkse prikkels en reis in je eigen gevoelswereld
ZO 8 OKT 2023 -
Ode aan de Donkerte
een uniek ligconcert en een hommage aan emoties waar we in onze samenleving moeilijk blijf mee weten.
DI 7 NOV 2023 -
STIL #3
een muzikale ode aan verstilling en vertraging
DO 9 NOV 2023
Infinite Dances, een nieuwe traditie en rouwritueel
Sinds juni 2022 voeren we het rouwritueel Infinite Dances van choreograaf Michiel Vandevelde maandelijks uit op de Grote Markt.
De dansers verschijnen bij zonsondergang en doen voorbijgangers en toeschouwers stilstaan bij verlies. Een groeiende gemeenschap van dansers draagt zorg voor de uitvoering en leert de bewegingen aan telkens nieuwe mensen. Zo krijgt het ritueel ook wortels in de stad.
Je kan de dans ook opdragen aan mensen die er niet meer zijn. Voor de uitvoering lezen de dansers deze namen voor.
“Als ik de dans uitvoer met de andere dansers ervaar ik dat telkens opnieuw als een moment van overgave en verbinding, van dragen en gedragen worden, doorheen alle omstandigheden. Een bekrachtiging van mijn verbinding met het leven en de dood, met de seizoenen, met de dansers, de toeschouwers en de stad.” (Lu Maerivoet, gepassioneerd danser)
Theater en muziek in woonzorgcentra en buurthuizen
We brengen culturele schoonheid en troost in Leuvense woonzorgcentra en buurthuizen in de vorm van kleine voorstellingen of livestreams. Volgende voorstellingen staan al gepland, maar we breiden het aanbod steeds verder uit:
-
Onder ons gezegd
een muzikale poëzievoorstelling door theatercoryfee Chris Lomme en multi-instrumentalist Geert Waegeman
DO 25 JAN EN DO 8 FEB 2024 -
Moederpijn
een geestige, wrange, ontroerende en herkenbare theatermonoloog van Karin Jacobs.
MA 5 EN DI 20 FEB 2024
Samen met het publiek
We nodigen theatermakers, circusartiesten en muzikanten uit die Leuvenaars betrekken bij hun artistiek werk. Samen experimenteren ze met nieuwe vormen van inspraak en gezamenlijkheid.
In juni 2023 bezong Fleur Khani met dertig Leuvense amateurzangers de vreugde in het project Halleluja en Michiel Vandevelde maakte het nieuwe stadsritueel Infinite Dances.
Dit seizoen werkt Barbara Raes met de Curatoren Buurthuizen een avond uit rond hun jaarthema "Kwetsbaarheid" (WO 15 MEI 2024).
Later meer info in onze nieuwsbrieven, op onze website of sociale media.
“De reden dat ik met mensen van buiten de sector wil werken, is mijn vaste geloof in de transformatieve kracht van theatervoorstellingen. Niet enkel voor de deelnemers, ook voor het publiek. Ik ben ervan overtuigd dat we in de theaters kwesties van de samenleving kunnen verwerken en dromen kunnen maken voor de toekomst, dat onze geest er kan rusten en er steeds opener wordt.” (Fleur Khani, theatermaker)
Schenk een ticket
Ons publiek schonk vorig seizoen meer dan 6.000 euro via de actie Schenk een ticket. Hoe schoon en troostend is dat! Hiermee bezorgden we onder meer zo'n 300 kinderen van de Leuvense buurtwerkingen dé namiddag van hun leven met de voorstelling in petto van circusgezelschap Okidok op de Velodroom.
“De jaarlijkse voorstelling voor kinderen die opgroeien in een kwetsbare situatie is een mooi voorbeeld van een samenwerking met de Leuvense basiswerkingen. Daardoor komen ook de moeilijker te bereiken groepen in aanraking met cultuur. Ouders en kinderen kunnen even opgaan in een wereld vol fantasie en verwondering. Ze kunnen zich er helemaal uitleven en even ontsnappen aan de realiteit van elke dag. Van harte dank aan allen die een bedrag hebben gestort!” (Sofie Abts, beleidsmedewerker dienst buurtwerk)
Dit seizoen sluit 30CC ook aan bij Hartelijke Plekken Leuven, omdat we geloven dat de kleine gebaren het verschil maken. We zetten een deel van het geschonken bedrag in voor mensen die het financieel minder makkelijk hebben. Ze kunnen bij ons een gratis ticket ontvangen.
De Boekenkamer
In De Boekenkamer delen acteurs, regisseurs en muzikanten literaire schoonheid en troost met jou. Keer op keer zijn het heel persoonlijke getuigenissen die inspireren en beklijven. Je kan gratis binnenlopen bij deze babbels (met reservatie). Kan je een aflevering niet live bijwonen of wil je het gesprek nog eens herbeluisteren? Dan is er nu ook De Boekenkamer podcast!
“Het heeft iets elektrisch als gulzige lezers hun beste boekentips delen met een al even nieuwsgierig publiek. Of het nu acteur Bruno Vanden Broecke, dirigent Jan Caeyers, psychiater Dirk De Wachter of theatermaker Laura van Dolron was: het knetterde altijd een beetje in De Boekenkamers. Al zo’n vijftig keer mocht ik een artiest die in 30CC kwam optreden live interviewen over zijn of haar literaire toppers. Vaak gebeurt dat in de gezellige ambiance van Barbóék, maar wie daar niet bij kan zijn, kan sinds kort de podcast beluisteren. Het geeft me alleen maar meer zin om dit mooie verhaal mee te blijven schrijven.” (Katrien Steyaert, presentatrice en journaliste)
Check de Boekenkamers van 2023-24
LEUVEN LEEST
Samen met de Leuven Leest community en de Bib Leuven maakt 30CC boeken en lezen zichtbaar in de stad. Want naast talloze boekhandels, bibliotheken en fantastische leesplekken heeft Leuven vooral veel lezers. Want “There’s so much more to a book than just the reading.” (Maurice Sendak).