Schoonheid en troost voor iedereen

Wat maakt het leven de moeite waard? Wat biedt troost of maakt gelukkig? Hoe zijn we een huis voor iedereen? 
Met deze vragen gaan we aan de slag in dit programmaonderdeel. Cultuur kan immers inspireren, betoveren, gesprek stimuleren en ook schoonheid en troost brengen.

We willen een open en zorgzaam huis zijn waar thema’s als (psychisch) welzijn en kwetsbaarheid belangrijk zijn. 
We zoeken naar radicale inclusie zodat je ook van ons aanbod kan genieten als dat niet zo vanzelfsprekend is. 
Niet alleen door drempels weg te werken, maar ook door het gesprek aan te gaan en zo het discours van toegankelijkheid te overstijgen.

Theater en muziek in woonzorgcentra en buurthuizen

We brengen culturele schoonheid en troost in Leuvense woonzorgcentra en buurthuizen in de vorm van kleine voorstellingen of livestreams. Volgende voorstellingen staan al gepland, maar we breiden het aanbod steeds verder uit. Zo slaan we ook de handen in
elkaar met amateurkoren en -orkesten die de bewonersvan de Leuvense woonzorgcentra (en hun gasten) zullen opvrolijken met hun muziek.

 • WO 6, 13 en 20 NOV 2024, WO 16 en DO 17 APRIL 2025
  Zullen we samen ...  Tout Petit 
 • DI 29 en WO 30 APRIL
  HonderdhuizenYinka Kuitenbrouwer (NL)

Infinite Dances, een nieuwe traditie en rouwritueel

Sinds juni 2022 voeren we het rouwritueel Infinite Dances van choreograaf Michiel Vandevelde maandelijks uit op de Grote Markt.

De dansers verschijnen bij zonsondergang en doen voorbijgangers en toeschouwers stilstaan bij verlies. Een groeiende gemeenschap van dansers draagt zorg voor de uitvoering en leert de bewegingen aan telkens nieuwe mensen. Zo krijgt het ritueel ook wortels in de stad.

Je kan de dans ook opdragen aan iemand die er niet meer is. Voor de uitvoering lezen de dansers deze namen voor.

Infinite Dances - Michiel Vandevelde en een groep Leuvenaars op Youtube

Check de data van 2024-2025

foto © Tom Herbots

Samen met het publiek

KUNSTENAARS IN RESIDENTIE

Elk seizoen nodigt 30CC makers uit die werken op maat van onze stad en die het publiek betrekken bij hun werk. 

Dit seizoen verwelkomen we het theatergezelschap Max Last met Café Chantant: in de aanloop naar de verkiezingen van 2024 gaan zij in Leuvense cafés in gesprek met de stamgasten rond burgerschap en polarisering, maar zoeken ook verbinding door samen te zingen.
Ook Tine Van Aerschot zal met ons publiek aan de slag gaan. Zij gaat op zoek naar mensen die iets willen vertellen in de vorm van een artistiek pamflet.
En Sarah Bekambo en Emeraude Kabeya leggen de laatste hand aan hun voorstelling Zuri & Afia.

Meer nieuws over deze (en andere) projecten volgen in onze nieuwsbrief en sociale media. “De reden dat ik met mensen van buiten de sector wil werken, is mijn vaste geloof in de transformatieve kracht van theatervoorstellingen. Niet enkel voor de deelnemers, ook voor het publiek. Ik ben ervan overtuigd dat we in de theaters actuele kwesties kunnen verwerken en dromen kunnen maken voor de toekomst.” (Fleur Khani, theatermaker)

Schenk een ticket

Ons publiek schonk vorig seizoen meer dan 6.000 euro via de actie Schenk een ticket. Hoe schoon en troostend is dat! Hiermee bezorgden we onder meer zo'n 300 kinderen van de Leuvense buurtwerkingen dé namiddag van hun leven met de voorstelling in petto van circusgezelschap Okidok op de Velodroom.

“De jaarlijkse voorstelling voor kinderen die opgroeien in een kwetsbare situatie is een mooi voorbeeld van een samenwerking met de Leuvense basiswerkingen. Daardoor komen ook de moeilijker te bereiken groepen in aanraking met cultuur. Ouders en kinderen kunnen even opgaan in een wereld vol fantasie en verwondering. Ze kunnen zich er helemaal uitleven en even ontsnappen aan de realiteit van elke dag. Van harte dank aan allen die een bedrag hebben gestort!” (Sofie Abts, beleidsmedewerker dienst buurtwerk)

Dit seizoen sluit 30CC ook aan bij Hartelijke Plekken Leuven, omdat we geloven dat de kleine gebaren het verschil maken. We zetten een deel van het geschonken bedrag in voor mensen die het financieel minder makkelijk hebben. Ze kunnen bij ons een gratis ticket ontvangen.

De Boekenkamer

Acteurs, regisseurs en muzikanten komen langs om literaire schoonheid en troost te delen met jou en dieper in te gaan op boeken die ze gretig gelezen hebben. Journaliste Katrien Steyaert is onze gids op deze literaire tocht die soms verrassende
wendingen neemt.Je kan gratis binnenlopen bij deze babbels (met reservatie).
De Boekenkamers zijn prikkelarme activiteiten. Kan je een aflevering niet live bijwonen of wil je het gesprek nog eens herbeluisteren? Dan is er ook De Boekenkamer podcast!

Check de Boekenkamers van 2024-2025

Muziek en poëzie als bron van troost en veerkracht

Kom op adem door de kracht van muziek en poëzie. 
We kozen alvast vier voorstellingen:

 • iRRooTTaa - Grensgeval (tijdens Rode Hond 2024)
 • DI 4 FEB
  Wij 2025 - Muziekhuis Wesp
  de ligconcerten van pianistcomponist
 • DI 18 MAA
  The Rising Moon - Willem Heylen (ligconcert)
 • VR 28 MAA
  Stil #4
  - Piano Day: Adriaan Swerts (ligconcert)