Schoonheid en troost voor iedereen

Wat maakt het leven de moeite waard? Wat biedt troost of maakt gelukkig? Hoe zijn we een huis voor iedereen? 
Met deze vragen gaan we aan de slag in dit programmaonderdeel. Cultuur kan immers inspireren, betoveren, gesprek stimuleren en ook schoonheid en troost brengen.

We willen een open en zorgzaam huis zijn waar thema’s als (psychisch) welzijn en kwetsbaarheid belangrijk zijn. 
We zoeken naar radicale inclusie zodat je ook van ons aanbod kan genieten als dat niet zo vanzelfsprekend is. 
Niet alleen door drempels weg te werken, maar ook door het gesprek aan te gaan en zo het discours van toegankelijkheid te overstijgen.

Theater en muziek in woonzorgcentra en buurthuizen

We brengen culturele schoonheid en troost in Leuvense woonzorgcentra en buurthuizen in de vorm van kleine voorstellingen of livestreams. Volgende voorstellingen staan al gepland, maar we breiden het aanbod steeds verder uit:

  • Onder ons gezegd
    een muzikale poëzievoorstelling door theatercoryfee Chris Lomme en multi-instrumentalist Geert Waegeman
    DO 25 JAN EN DO 8 FEB 2024
  • Moederpijn
    een geestige, wrange, ontroerende en herkenbare theatermonoloog van Karin Jacobs.
    MA 5 EN DI 20 FEB 2024

Infinite Dances, een nieuwe traditie en rouwritueel

Sinds juni 2022 voeren we het rouwritueel Infinite Dances van choreograaf Michiel Vandevelde maandelijks uit op de Grote Markt.

De dansers verschijnen bij zonsondergang en doen voorbijgangers en toeschouwers stilstaan bij verlies. Een groeiende gemeenschap van dansers draagt zorg voor de uitvoering en leert de bewegingen aan telkens nieuwe mensen. Zo krijgt het ritueel ook wortels in de stad.

Je kan de dans ook opdragen aan iemand die er niet meer is. Voor de uitvoering lezen de dansers deze namen voor.

Infinite Dances - Michiel Vandevelde en een groep Leuvenaars op Youtube

Check de data van 2023-24

foto © Tom Herbots

Samen met het publiek

We nodigen theatermakers, circusartiesten en muzikanten uit die Leuvenaars betrekken bij hun artistiek werk. Samen experimenteren ze met nieuwe vormen van inspraak en gezamenlijkheid.

Michiel Vandevelde maakte in april 2021 het nieuwe stadsritueel Infinite Dances.
In juni 2023 bezong Fleur Khani met dertig Leuvense amateurzangers de vreugde in het project Halleluja.

Sarah Bekambo en Emeraude Kabeya werken samen aan een familievoorstelling Zuri & Afiah. Het is een verhaal over het leven in 2 wereld en de innerlijke zoektocht die daarmee gepaard gaat. Ze baseren de tekst op gesprekken met mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Dit seizoen werkt Eva De Groote met de Curatoren Buurt een avond uit rond hun jaarthema "Kwetsbaarheid" (WO 15 MEI 2024).

“De reden dat ik met mensen van buiten de sector wil werken, is mijn vaste geloof in de transformatieve kracht van theatervoorstellingen. Niet enkel voor de deelnemers, ook voor het publiek. Ik ben ervan overtuigd dat we in de theaters actuele kwesties kunnen verwerken en dromen kunnen maken voor de toekomst.” (Fleur Khani, theatermaker)

Schenk een ticket

Ons publiek schonk vorig seizoen meer dan 6.000 euro via de actie Schenk een ticket. Hoe schoon en troostend is dat! Hiermee bezorgden we onder meer zo'n 300 kinderen van de Leuvense buurtwerkingen dé namiddag van hun leven met de voorstelling in petto van circusgezelschap Okidok op de Velodroom.

“De jaarlijkse voorstelling voor kinderen die opgroeien in een kwetsbare situatie is een mooi voorbeeld van een samenwerking met de Leuvense basiswerkingen. Daardoor komen ook de moeilijker te bereiken groepen in aanraking met cultuur. Ouders en kinderen kunnen even opgaan in een wereld vol fantasie en verwondering. Ze kunnen zich er helemaal uitleven en even ontsnappen aan de realiteit van elke dag. Van harte dank aan allen die een bedrag hebben gestort!” (Sofie Abts, beleidsmedewerker dienst buurtwerk)

Dit seizoen sluit 30CC ook aan bij Hartelijke Plekken Leuven, omdat we geloven dat de kleine gebaren het verschil maken. We zetten een deel van het geschonken bedrag in voor mensen die het financieel minder makkelijk hebben. Ze kunnen bij ons een gratis ticket ontvangen.

De Boekenkamer

In De Boekenkamer delen acteurs, regisseurs en muzikanten literaire schoonheid en troost met jou. Keer op keer zijn het heel persoonlijke getuigenissen die inspireren en beklijven. Je kan gratis binnenlopen bij deze babbels (met reservatie). Kan je een aflevering niet live bijwonen of wil je het gesprek nog eens herbeluisteren? Dan is er nu ook De Boekenkamer podcast!

Check de Boekenkamers van 2023-24

Muziek en poëzie als bron van troost en veerkracht

Kom op adem door de kracht van muziek en poëzie. In het voorjaar organiseren we meer ligconcerten.