Down the rabbit hole

met gastmuzikant Empty Apartments

Benjamin Verdonck
wo 15/03/2023 - 20:00
Eenvoudig Nederlands
20' (Empty Apartments) - 50' (voorstelling)

Ticketprijzen

  • pay what you can: € 8 - € 12 - € 16 - € 18 - € 20
  • € 3,20 voor UiTPAS met kansentarief
  • geen andere kortingen

Benjamin en de Boze Wolf

Leuven Jazz en het figurentheaterfestival Boze Wolf Festival slaan dit seizoen weer de handen in elkaar. Benjamin Verdonck, ex-focusartiest en kind aan huis, trekt met zijn ‘wereldtournee in Aarschot en Leuven’ maar liefst vijf keer langs onze zalen.

Voor zijn twee voorstellingen in Leuven - Continuum en Down the rabbit hole - nodigt Benjamin enkele jazzmuzikanten uit om mee in dialoog te gaan, samen te improviseren en zijn kijkkasten ook magisch voor het oor te maken. De muzikanten zullen samen met het programma van Leuven Jazz , bekend worden gemaakt.

Down the rabbit hole

Down the Rabbit Hole is een bijzondere nieuwkomer in Verdonck’s repertoire van kleinere en grotere kijkdozen (na o.a. One More Thing, Liedje voor Gigi, Waldeinsamkeit, Regenboog, Continuum). Waar verstilling en duisternis leidmotief was in vorige schuivenkasten, volgt nu een comeback van de performer-machinist zichtbaar aan het werk op scène in een fysieke krachtmeting met zijn instrument.

Met het aanpassingsvermogen dat Verdoncks vloeiende theatervormen ondertussen kenmerkt, doet Down the Rabbit Hole het allemaal: binnen in theater of concertzaal, buiten in een tent of onder een afdak, voor een groot of klein publiek dat zit of springt of danst op de live soundtrack van Empty Apartments.

gastmuzikant: Empty Apartments

Empty Apartments is het soloproject van gitarist/producer Jolan Decaestecker.

In een poging ambient te laten bestaan buiten haar nauwe definitie als achtergrondmuziek, onderzoekt het project concepten als verrassing en dynamiek die de luisteraar in het beste geval een keuze laten de muziek op de voor of achtergrond te beleven.

De composities bestaan uit bewerkte tapeloops, iPhone opnames, field recordings, cassettes, soundscapes en improvisaties aangevuld met arrangementen.

  • onderdeel van Boze Wolf festival
  • onderdeel van Leuven Jazz
  • Samen met CC Het Gasthuis organiseren we een 'wereldtournee in Aarschot en Leuven'.
    In Aarschot geniet je van drie andere voorstellingen van Benjamin Verdonck: notallwhowanderarelost (VR 10 MAA), Waldeinsamkeit & Regenboog (DO 16 MAA) en Down the Rabbit Hole (VR 17 MAA).

EXTRA

“Degenen die als eersten de sterrenbeelden construeerden en vervolgens benoemden waren vertellers. Het trekken van een denkbeeldige lijn tussen een groepje sterren verleende er een beeld en een identiteit aan. De aan de lijn geregen sterren waren als gebeurtenissen die worden aaneengeregen door een verhaal. De voorstelling van de sterren als beelden veranderde natuurlijk niets aan de sterren zelf, en evenmin veranderde er iets aan de zwarte leegte eromheen. Wat er door veranderde was de manier waarop mensen de nachthemel lezen. Het probleem van de tijd is als het duister van de hemel. Elke gebeurtenis is een ingeschreven figuur binnen haar eigen tijd. Gebeurtenissen kunnen zich combineren en hun tijd kan gedeeltelijk samenvallen, maar de temporele gemeenschappelijkheid tussen gebeurtenissen strekt zich niet wetmatig uit buiten de combinatie. Een hongersnood is een tragische combinatie van gebeurtenissen. Waar de Grote Beer, die immers in een andere tijd bestaat, onverschillig onder blijft.” - John Berger

In de pers

  • "Tussendoor bedient Verdonck panelen en schuifjes van een minitheatertje, waarin steeds nieuwe perspectieven en doorkijkjes ontstaan. Niets is wat het lijkt in deze kijk- annex toverdoos: een oneindige balzaal verdwijnt in een zwart gat, een rood vlak krijgt de illusie van de oerknal. Het is een kabbelend komen en gaan van kleuren, vormen en licht, waarin je wordt opgezogen als in een schilderij van Mark Rothko. Je geeft je over aan Verdoncks onthaastende magie." (**** Alexander Hiskemuller in Trouw, 25 januari 2018)

Credits

van en met Benjamin Verdonck dramaturgie Sven Roofthooft decor Benjamin Verdonck, Lucas Van Haesbroeck lichtontwerp Lucas Van Haesbroeck kostuum Filip Eyckmans productie Toneelhuis foto Kurt Van der Elst