De Sjel - Patricia Vanneste

De Sjel sluit tijdelijk haar deuren

Wegens schade aan de Sjel, zal deze vroegtijdig moeten sluiten voor herstelling. Bedankt aan alle bezoekers, voor de mooie momenten en fijne woorden. Zodra het kan, lanceren we de Sjel terug voor nieuwe avonturen. 


Wie tussen 1 februari en 2 mei de Leuvense Stadsbegraafplaats bezoekt, kan zich laten onderdompelen in de muzikale kunstinstallatie ‘Sjel’. In deze grote glazen kubus kan je acht weken lang luisteren naar de prachtige violen en stem van Sohnarr, het soloproject van muzikant-componiste Patricia Vanneste.

In het voorjaar van 2020 bracht Sohnarr ‘Coral Dusk’ uit, een plaat die Patricia Vanneste componeerde en opnam tijdens haar soloreis door de uitgestrekte landschappen van Zweden en Noorwegen. Op 16 oktober van vorig jaar, net tussen de twee lockdownperiodes in, stelde ze de plaat ook live voor in 30CC/Schouwburg.

Initieel was het de bedoeling om deze muziek en bijhorende Sjel in het najaar op Leuvens grondgebied te openen voor publiek. Nu kiest de stad ervoor om de rondreizende installatie vanaf 1 februari te presenteren op de Stadsbegraafplaats van Leuven.

Wat is de SJEL?

Het kunstwerk is een rondreizende installatie, ontworpen door Patricia Vanneste en architect Sam De Bock. De installatie symboliseert het maakproces van de plaat ‘Coral Dusk’ en versterkt de luisterervaring ervan.

Het is een architecturaal uitgepuurd paviljoen, een schuilplaats of shelter die versmolten lijkt met zijn omgeving dankzij de spiegelende wanden. Sjel verwijst bovendien ook naar het Noorse woord voor ziel of essentie.

Aan de binnenkant is de Sjel voorzien van een groot raam en één zitmogelijkheid gericht op de buitenwereld. Door de boxen weerklinkt de muziek van ‘Coral Dusk’. 

Als bezoeker word je uitgenodigd om jezelf even te vergeten. 45 minuten lang kan je ontsnappen aan de werkelijkheid, maar ook het essentiële in jezelf weer vinden, in tegenstelling tot wat je alledaags toont naar de buitenwereld toe. Die identiteit, dat spiegelbeeld van jezelf, is namelijk het laatste dat je ziet vooraleer je de Sjel betreedt en ook hetgeen je achter je laat.

Op een van de binnenwanden van de Sjel staat – in het Engels – de volgende tekst: “Het is alleen door te durven luisteren en te voelen, door te verdwijnen in of achter jezelf en te versmelten met je omgeving, dat verbinding iets is wat fysieke leegte kan overstijgen.”

Een bezoek gebeurt coronaproof, volgens de vooropgestelde basisregels:

  • Kom alleen of met je gezinsbubbel van max. 4 personen
  • Hou 1,5 meter afstand tot andere bezoekers.
  • Een mondmasker is verplicht.
  • Ontsmet je handen.

Praktisch

WIN een goedgevulde goodiebag

Maak een mooie foto van de sjel en deel je foto op Instagram met de hashtag #30CCleuven. Wie weet win jij een goodiebag met de cd/vinyl 'Coral Dusk', postkaartjes en een schetsboek.