Onze disciplines

Theater

Ons theaterprogramma brengt zowel de gevestigde waarden (STAN, de KOE, Olympique Dramatique, LAZARUS, Milo Rau, Discordia, Ontroerend Goed of Abattoir Fermé),
als nieuw talent en dus de gevestigde waarden van de toekomst: Tibaldus, Thomas Bellinck, Lisaboa Houbrechts, Yinka Kuitenbrouwer, Nico Boon en Katharina Smets.

Ook de Leuvense stadstheatersfABULEUS, Het nieuwstedelijk en Cie Tartaren – staan prominent in ons programma. 

Zoals ieder seizoen trekken we bewust de kaart van het visuele, niet-talig theater (Benjamin Verdonck, Frankie & CAMPO of Lucinda Ra) en ook het anderstalige theater, met voorstellingen in onder meer Frans, Engels en Arabisch.

Focusartiest in dit seizoen is Valentijn Dhaenens. Hij is vier maal onze gast.

We gaan ook expliciet op zoek naar maatschappelijke thema’s, leggen verbanden tussen theater en de wereld en kiezen voor makers die opiniërend te werk gaan.

Maar bij alle keuzes die we maken, staat bovenal kwaliteit centraal.

Bink!

Ons familieaanbod draagt nog altijd fier het BINK!-label en serveert je alle podiumkunsten voor een jong publiek: theater, dans, muziek, literatuur, circus …

Samen met PIEP, cultuurprikkels voor de allerkleinsten, tonen we de gevestigde waarden (KOPERGIETERY, BRONKS, hetpaleis, Studio ORKA, DE MAAN, …), maar ook nieuwe en jonge makers die kunst voor kinderen en tieners aandurven en au sérieux nemen (De Nwe Tijd, dOFt, Het Kwartier …).

Diverse thema’s die aansluiten bij de leefwereld van families en actuele wereldthema’s zorgen voor een breed palet van smaken, eigen aan een bepaalde leeftijd. Check dus zorgvuldig de minimumleeftijd. Voor de tieners tippen we ook enkele voorstellingen uit het avondprogramma.

Ook het Rode Hond festival, reeds aan de 14de editie toe, blijft een vaste waarde op het programma. Samen met vele Leuvense cultuurpartners bieden we families opnieuw een stevige portie cultuur in de herfstvakantie.

Bij alle BINK!-voorstellingen kan je een verjaardagsfeestje bestellen.
Wij voorzien een echte VIP-behandeling met een mooie feesttafel, een heerlijke taart, een verkleedkoffer, een leuke quiz en een nagesprek met de acteurs in het decor. meer info

Klassiek

Klassieke muziek leeft meer dan ooit in Leuven, mede dankzij 30CC. 

Dit seizoen vieren we onder meer het 250ste geboortejaar van Beethoven met Le Concert Olympique, Jan Caeyers en Piet Kuijken, Maxwell Quartet en Reinoud Van Mechelen. 

Met de 'Koningin Elisabethwedstrijd 2020' in het vooruitzicht nodigen we ook tal van schitterende pianisten uit: Eliane Rodrigues, Julien Libeer, Liebrecht Vanbeckevoort, Katia en Marielle Labèque, Piet Swerts … en uiteraard de drie laureaten van het Concours!

Ook polyfonie blijft prominent op ons programma. In 'Passie van de Stemmen' presenteren we, samen met de Alamire Foundation, een scala aan topensembles, waaronder The Tallis Scholars, Currende Consort en Huelgas Ensemble.

Daarnaast ook opnieuw enkele onvergetelijke belevingen: 'Lassus Grand Cru' laat je wijn degusteren tijdens een klassiek concert, 'Op Rozen' speelt tussen de rozen van de Kruidtuin, 'Misa Tango' brengt een sensuele mis op tangomuziek … 

Wie graag overdag een concert meepikt, ontdekt de allerbeste uitvoerders in Zomer van Sint-Pieter of op een van onze zes zondagmiddagconcerten.

In concert

Ook in het niet-klassiek luik bewandelen we meerdere paden: fado, flamenco, folk, roots, chanson, modern klassiek, pop, rock, jazz … een mooi en divers geheel, met zowel grote internationale namen als lokaal talent.

We kiezen bewust voor artiesten die perfect in de sfeer van onze Schouwburg passen: Ambrose Akinmusire, Wim Mertens, Jean-Michel Blais, Remy van Kesteren, Wouter Dewit … De piano krijgt een ereplaats: met vele concerten, een Sound of Piano en Piano Day 2020. 

We zijn de motor van de achtste Leuven Jazz met zo’n 50 concerten op 10 dagen, overal in de stad.

Naast kaskrakers als I Muvrini, Novastar of Herman van Veen gaan we vooral graag op avontuur met bevriende artiesten als David Poltrock, violiste Fiona Brice of Bert Cools en Indré Jurgelevičiūtė. Zij schitteren in goed gezelschap: Ed Harcourt, pianist Kjartan Sveinsson, het Sloveense Širom ... 

In de reeks Elsewhere gaat de muziek in een verrassende dialoog met architectuur en erfgoed.

We openen onze deuren voor muziek uit West-Afrika, Portugal, Spanje, Scandinavië, Kaapverdië, Ierland, USA … en bekronen dat nog met het muziekprogramma van het Leuvense Wereldfeest.

Circus

Circus heeft al vele jaren een stevige plaats in onze werking. 

We zijn de drijvende kracht achter circusfestival CIRKL, werken intens samen met Cirkus in Beweging en stellen onze Predikherenkerk ter beschikking van jonge circusmakers.

Het komende circusseizoen openen we in de tent van Circus Ronaldo met 'Swing' en we ontvangen de Australische topcompagnie CIRCA met 'Humans'. 

Naast deze toppers programmeren we ook veel lokaal en Vlaams talent, zoals het experimentele 'H O M A N' of Bert & Fred. In de zevende Cirque Composé gaan we de jazztoer op met Tuur Florizoone en we coproduceren Carrying My Father van de Leuvense THERE THERE company.

Klap op de vuurpijl wordt uiteraard de vierde editie van CIRKL, in mei 2020.

Literatuur

Ook literatuur blijft prominent aanwezig in ons programma. 

Als mede-gangmaker van Leuven Leest organiseren we boekvoorstellingen, literaire shows en eigen literaire producties. We zetten mee onze schouders onder het jaarlijkse 'Feest van de Filosofie' en halen – vaak
samen met de KU Leuven – buitenlandse auteurs naar onze stad, zoals Colson Whitehead.

In 'De Boekenkamer' laten we acteurs en muzikanten hun inspirerende boeken onthullen en samen met Urban Woorden gaan we op zoek naar kruisbestuivingen tussen muziek en spoken word.

Daarnaast vieren we 2.000 jaar Ovidius, 26 jaar 'Saint Amour' en stellen we het nieuwste boek van Dirk De Wachter voor. 

Uiteraard houden we de vinger aan de literaire actualiteit en brengen nog extra initiatieven in de loop van het seizoen.

Dans

Ons dansaanbod is ook dit seizoen erg gevarieerd. 

Samen met STUK presenteren we in Dubbeldans naar goede gewoonte een selectie spraakmakende choreografen en ensembles. Met Anne Teresa De Keersmaeker en Rosas, Wim Vandekeybus en Ultima Vez, Meg Stuart en Damaged Goods, Lisbeth Gruwez en Voetvolk, maar ook Peeping Tom, Noé Soulier, Bruno Beltrão …

Daarnaast hebben we bijzondere aandacht voor producties voor een jong publiek en met jonge makers. Naast de voorstellingen van stadstheater fABULEUS selecteerden we het Leuvense dOFt met 'Kappottepoppenkoppen', de straffe breakdance-productie 'B-Boy' van Maas theater en dans en de urban dance show van Malik Mohammed.