Winter Solstice

Een muzikaal lichtfeest

Romina Lischka, Indré Jurgelevičiūtė en Hathor Consort
di 19/03/2024 - 20:00

Ticketprijzen

€ 20 (rang 1) - € 18 (rang  2)

check onze kortingen

Sinds het begin van de mensheid staat de zon overal ter wereld symbool voor een bron van scheppend licht. Daarom vind je ook rituele lichtfeesten in alle culturen ter wereld.

In dit winterse lichtfeest gaat Romina Lischka op zoek naar welke verhalen vandaag nog over het licht gezongen worden in de traditionele muziek van Scandinavië, Litouwen, Wales, Schotland, Ierland, de Alpen, India en Europese oude muziek. Een video en een lichtconcept begeleiden de muziek tot een sfeervolle multimediale voorstelling.

Alle oude beschavingen kennen uitbundige feesten en rituelen ter ere van de jaarlijkse omloop van de zon. De term solstice of zonnewende komt van de Latijnse woorden sol (zon) en sistere (stilstaan). Traditioneel staat het voor de wedergeboorte van de zon en de terugkeer van het licht. In de donkerste tijd van het jaar, zijn lichtfeesten zoals carnaval en jul van Scandinavië tot de Alpen een bron van licht en goede moed, een teken van positiviteit en vreugde. In India wordt het einde van de winter en de triomf van het goede over het kwade in het Hindoestaanse feest Holi gevierd.

Romina Lischka overbrugt de grenzen tussen culturen en genres door een eigen artistieke taal te smeden waarin klassiek, hedendaags en muzikale tradities van over de wereld elkaar kruisbestuiven. In een artistieke cyclus van vier muzikale lichtfeesten die elk een seizoen omvatten, gaat Romina Lischka de komende jaren op zoek naar verhalen die vandaag nog over het licht gezongen worden in de traditionele muziek. Later volgen nog Lente Equinox, Zomer Solstice en Herfst Equinox.

Met traditionele muziek uit India, Scandinavië, Litouwen, Wales en Engeland

In de pers

"een kunstenaar die voortdurend zoekt naar verbinding met andere culturen, stijlen en disciplines". (Ultima-prijs 2021)

Credits

hathor-consort.eu

met Romina Lischka ( dhrupad zang, viola da gamba en artistieke leiding), Anna Maria Friman (zang en hardanger fiddle ), Indré Jurgelevičiūtė (Litouwse zang en kanklés ) en Dimos Debeun (virginaal, fluit en whistle )