Wim Mertens

The Sound of Piano

zo 06/10/2019 - 20:00 Tickets
Muziek, Klassiek, Festival

Ticketprijzen

€ 30 (rang 1) - € 24 (rang 2) - € 15 (rang 3)

check onze kortingen

De Vlaamse pianist en componist Wim Mertens behoort al enkele decennia tot de absolute top op het gebied van klassieke muziek. Hem introduceren hoeft eigenlijk al lang niet meer. Zijn catalogus telt
inmiddels meer dan 68 albums. Zijn muziek werd door film, theater, dans, televisie en radio opgepikt en veroverde zo de harten van een breed publiek. 'Struggle for pleasure', 'Often a bird', 'Iris en Close cover' zijn slechts enkele bekende voorbeelden.

Ter gelegenheid van de release van zijn nieuwste album 'That Which Is Not’ en ter afsluiting van deze pianohoogdag komt Wim Mertens naar 30CC, waar hij verschillende delen van zijn laatste werk zal opvoeren.

Een snelle blik op de composities van Wim Mertens (werken 1980-2018) onthult het belang van de 'no’ (het neen) en de 'not’ (het niet) in zijn werk. 'Casting no shadow', 'Essence of the (k)not', 'No plans', 'No projects', 'No testament', 'Not at home', 'Not me', 'The paths not taken' en 'Unwillen-nichtwollen' zijn slechts enkele voorbeelden.

De componist verbreedt de 'no-not' - notie op zulke wijze dat ze gemakkelijk ontsnapt aan het traditionele cliché. Daarin wordt ze vaak gekoppeld aan het negatieve en het afwezige. Het lijkt erop dat de ’no-not' - benadering in het oeuvre van Wim Mertens een hele reeks veelbelovende perspectieven biedt die perfect passen in de tijdsgeest van onze 'sayings’ en 'doings’.

Dit gezegd zijnde, kan 'That Which Is Not’ in de nabije toekomst een genuanceerd hulpmiddel worden voor onze werkwijzen en onze theoretische overwegingen. Wim Mertens combineert in zijn meest recente release 'That Which Is Not’ het rationele met het speelse en het 'For amusement only’ met het 'After virtue’.

Credits

met Wim Mertens (piano en stem), Jolente De Maeyer (viool) en Lode Vercampt (cello