Vijand van het volk

Toneelhuis & Olympique Dramatique
vr 18/11/2022 - 20:00
Theater

Ticketprijzen

€ 23 (rang 1) - € 21 (rang 2) - € 16 (rang 3)

check onze kortingen

Dokter Thomas Stockman ontdekt dat het water van het kuuroord in zijn stad ernstig vervuild is. Het maakt de bezoekers dodelijk ziek. In het belang van de volksgezondheid wil hij zijn bevindingen publiceren. Hij wendt zich tot de lokale politiek om in te grijpen.

Zijn broer, Peter Stockman, is de burgemeester van de stad. Hij heeft zijn bedenkingen. Het nieuws bekendmaken zou onoverzichtelijke, economische gevolgen voor de stad kunnen creëren. Meer nog, het laat de gewone man opdraaien voor de kosten.

De botsing tussen een vechtende idealist en een pragmatische politicus draait uit op een stadsoorlog tussen het gelijk van de ene en het ‘gezond verstand’ van de massa. Wetenschap versus politiek. Wat is de waarde van waarheid? En hoever ga je voor je overtuigingen? Onder dit conflict voor het algemeen belang broeit de concurrentie en de persoonlijke strijd tussen twee broers.

Vijand van het volk (Henrik Ibsen, 1882) beschrijft een maatschappelijke crisis én een familiecrisis. De tijdloze, wrange komedie roept brandend actuele echo’s op van recente milieuschandalen dichtbij huis en klokkenluidersaffaires. Het toont genadeloos de manipulatiemachinerie achter de schermen van de besluitvorming, en het gekonkelfoes in de wandelgangen.

Naar goede gewoonte verzamelt Olympique Dramatique een uitgekiende en ijzersterke spelerscast met oog voor nieuw talent.

Credits

tekst naar Henrik Ibsen van en met Tom Dewispelaere, Sanne Samina Hanssen, Joeri Happel, Han Kerkhoffs, Lucie Plasschaert, Nico Sturm, Iris Van Cauwenbergh en Stijn Van Opstal scenografie Stef Stessel licht Frank Hardy productie Toneelhuis foto Yuriy Kirnichny

Kijk ook eens bij:

Egmont

Het Banket, I SOLISTI & Vlaams Radiokoor / Jan Decleir en Roy Aernouts
za 24/09/2022 - 20:00

De Zaak Shell

De NWE Tijd, Rebekka de Wit en Anoek Nuyens
do 27/10/2022 - 20:00

Bovary

KVS / Carme Portaceli en Michael De Cock
di 14/02/2023 - 20:00

Geen Kersentuin

Peter De Graef en Compagnie Cecilia
za 15/04/2023 - 20:00