UTOPERA

Kloppend Hert (Haider Al Timimi) & BRONKS
do 23/02/2017 - 20:00 Tickets
Theater
Jongeren (12+)
75' - zonder pauze
vanaf 15 jaar

Ticketprijzen

€ 14

Een Belgisch-Iraakse architect wordt uitgenodigd om uit het puin van Bagdad een operagebouw te doen verrijzen. Zijn grote inspiratiebron is Zaha Hadid: de Iraakse architecte die wereldwijd grootse en futuristische bouwwerken realiseerde, wars van traditie en met de blik vooruit. Beladen met al zijn culturele bagage vertrekt hij. Hij wordt vergezeld door een operazangeres die Puccini door de straten van Irak zal doen klinken. Nog voor de opera kan worden ingehuldigd, stort het gebouw echter in. De stenen nemen hen mee in de destructie, maar hun geesten laten zich niet stoppen.

Niet voor ze een aantal antwoorden hebben gevonden. Waarom wil een land in oorlog de hoogste toren ter wereld overtreffen? Kan je beter bouwen op een fundament van geschiedenis of op braakliggende grond? Waarom ruimt het Gravensteen in Gent geen plaats voor sociale woningen? En als Palmyra wordt vernield door fundamentalisten, zijn onze tranen dan voor de mensen of de voor de monumenten?

UTOPERA wordt een poëtische voorstelling waarin muziek, zang, beweging en enscenering de hoofdrol spelen. Haider Al Timimi en Dipika Singh geven stem aan stenen, die normaalgezien zwijgen.

TOP

In TOP gaan we op zoek naar andere stemmen en perspectieven, in een tijd waarin onzekerheid meer aanwezig is dan ooit. We nodigen nieuwe theatermakers uit, vaak met een migratieachtergrond, en doorbreken zo de canon binnen het theater en onze maatschappij.


In de pers

Haider Al Timimi verdedigt in Utopera het dwarsdenken van kunst. Als een bloem op braakland. (…) Een bijzonder staaltje van geraakte schoonheid.”(Wouter Hillaert, De Standaard ****)

Credits

van Haider Al Timimi & Sarah Eisa met Haider Al Timimi, Dipika Singh dramaturgie Bart Capelle coaching Jos Verbist muziek Tim Gistelynck decor Maarten De Vrieze kostuums Marij de Brabandere lichtontwerp Reynaldo Ramperssad productieleiding Frouke Van Gheluwe zakelijke leiding Brigitte Mys productie Kloppend Hert co-productie BRONKS, Vooruit, Theater Antigone in samenwerking met C-Mine met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Gent

www.kloppendhert.be