Tussen de soep en de feiten

Over verkiezingen en beloftes van burgerparticipatie

Manu Claeys
di 16/10/2018 - 12:15
Literatuur
Overdag, Gratis
45'
Dit evenement is gratis

Na de Tweede Wereldoorlog groeide het besef dat verkiezingen ook kunnen leiden tot de vernietiging van de democratie. En verkiezingen alleen volstaan niet als we het over een echt werkende democratie kunnen hebben. Inhoudelijke medezeggenschap door burgers, voorbij het loutere aanduiden van machthebbers, mag niet ontbreken. De omschakeling naar een meer participatieve democratie, waar burgers effectieve inspraak en controlerecht hebben, verloopt echter moeizaam. Dit brengt ons tot een belangrijke vraag voor ons tijdperk: welke weg willen we inslaan bij de
uitbouw van onze democratie? Die van het populisme (waarbij burgerschap gereduceerd wordt tot kiezerschap) of die van bestuurlijke ruimte voor veelzijdig politiek burgerschap?

Over de spreker
Manu Claeys is schrijver en voorzitter van het Antwerpse burgercollectief stRaten-generaal, dat in 2010 de Prijs voor de Democratie kreeg en in 2017 een Toekomstverbond sloot met de Vlaamse regering. In juni 2018 verscheen zijn boek Red de democratie!, waarin hij een verrijkte invulling van politiek burgerschap schetst.Tijdens de lezing kan je je eigen lunch verorberen, lekker warme soep krijg je ter plaatse.
Beetje later aanpikken? Beetje vroeger weg moeten? Geen probleem. De zaal is zo opgesteld dat je discreet kan aanpikken of wegglippen.

Dit evenement is gratis