Tussen de soep en de feiten

di 20/06/2017 - 12:15
Literatuur
De Middagen, Gratis
Dit evenement is gratis

Bij een bord dagverse soep en je meegebrachte boterhammen maken we een beschouwing bij een actueel feit. Een expert ter zake belicht het thema met feiten, visie en achtergronden. Hierbij gaan we dieper dan vluchtige, oppervlakkige headlines die vandaag de norm zijn in vele hedendaagse media.

Red onze planeet!
De klimaatkwestie door de ogen van een geoloog


Op 1 juni kondigde president Trump aan met de V.S uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Meteen regende het misnoegde reacties uit de hele wereld. Enkele dagen later creëerde minister Marghem extra onrust over het al dan niet afzwakken van de klimaatambities van België. Maar vormen politici als Trump echt een bedreiging voor het voortbestaan van onze planeet? Zal het klimaatakkoord van Parijs de Aarde kunnen redden?

Als je zo’n vragen aan een geoloog stelt, dan fronst hij eens de wenkbrauwen. Een geoloog denkt immers in een ander tijdskader, zeker niet het tijdskader van één of twee presidentstermijnen. De geoloog denkt eerder in duizenden, honderdduizenden, miljoenen jaren, het tijdskader waarbinnen onze planeet werkt. Bovendien laat zijn ontdekkingstocht in het ‘diepe verleden’ van onze planeet zien dat Planeet Aarde wel tegen een stootje kan. Planeet Aarde zal het menselijke planetaire experiment dan ook wel overleven. Maar belangrijk voor de mens is dat we uit die Aardse geschiedenis ook leren wat de toekomst brengt … en dat is toch wel een ‘ongemakkelijke waarheid’. Professor Manuel Sintubin laat als geoloog zijn licht schijnen op de klimaatkwestie.

Manuel Sintubin is professor in de geologie, verbonden aan het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen aan de KU Leuven. Hij onderzoekt diverse aspecten van onze ‘actieve’ planeet. Hij is een internationaal expert in de aardbevingsarcheologie, maar mengt zich ook vaak in het publieke debat over allerlei thema’s met betrekking tot onze planeet, zoals grondstoffen, aardbevingen en klimaatverandering.Dit evenement is gratis