Trolösa

tg STAN & de Roovers
za 12/02/2022 - 20:00
Theater
2 uur

Ticketprijzen

€ 16 (rang 1) - € 14 (rang 2) - € 11 (rang 3)

check onze kortingen

« Je hebt een voorstelling als deze drie elementen aanwezig zijn : het woord, de toneelspeler, de toeschouwer. Dat is al wat je nodig hebt, je hebt niets anders nodig om het mirakel te laten plaatsvinden. » - Ingmar Bergman, Na de repetitie

STAN keert terug naar het oeuvre van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Trolösa baseert zich op zijn gelijknamige scenario uit 1997 en op 'Laterna Magica', Bergmans autobiografie uit 1987.

Deze zoektocht naar de autobiografische dimensie van zijn werk vervalt niet in voyeurisme, biecht of psychologisering, maar toont aan hoe subtiel en meedogenloos Bergman menselijke verhoudingen blootlegde, waarbij hij zichzelf niet buiten schot hield. In Trolösa gaat ook Bergman in ik-persoon in dialoog met zijn personages.

Door een onbevangen theatrale lectuur komen de scherpzinnigheid en de menselijkheid, de vitaliteit en de humor van Bergmans oeuvre tot uiting. Het wordt een ongekunsteld eerbetoon, een liefdesverklaring, een gebaar van respect zonder in idolatrie te vervallen.

In 2018 creëerden STAN en de Roovers reeds de Franstalige versie (Infidèles) en speelden een 50-tal voorstellingen in Frankrijk, Zwitserland en Zweden. Nu volgt de Nederlandstalige creatie.

In de pers

"Met het meesterschap dat hen eigen is, geven ze zich volledig over aan dit rollenspel dat niet louter vormelijk is, maar integendeel de complexiteit blootlegt van de gevoelens van deze mensen die elkaar beminnen en kwetsen tot de dood." (Le Monde)

Credits

tekst Ingmar Bergman van en met Ruth Becquart, Robby Cleiren, Jolente De Keersmaeker en Frank Vercruyssen productie STAN en de Roovers kostuums An D'Huys lichtontwerp Stef Stessel foto Stef Stessel

Kijk ook eens bij:

Anatomie Antigone

De Roovers & theatercollectief Herman
wo 25/05/2022 - 20:00