STIL #1

Jan Swerts – Wouter Dewit – Nicolas Rombouts & Matt Watts
zo 21/11/2021 - 19:00
Muziek, Modern klassiek
Jongeren (12+)

Ticketprijzen

€ 20 (rang 1) - € 18 (rang 2)
check onze kortingen

Timings

19.00 - 19.40 uur: Nicolas Rombouts & Matt Watts
20.00 - 20.50 uur: Wouter Dewit
21.10 - 22.10 uur: Jan Swerts

Geniet van een triple bill met de releaseconcerten van drie nieuwe albums. Een intense en vaak melancholische luistertrip, waarbij zowel de noten als de stiltes van belang zijn.


Jan Swerts

Jan Swerts werd in zijn tienerjaren erg beïnvloed door Wim Mertens, Philip Glass en Keith Jarrett, later hadden ook artiesten als Max Richter en Jóhann Jóhannsson een enorme impact.

Zijn debuut Weg (2010) was een weemoedige tocht doorheen donkere straten, enkel begeleid door een minimalistische piano en een ijle stem. Humo, Knack, De Morgen, Radio 1 en Klara: allemaal haalden ze de superlatieven boven. En dat deden ze opnieuw voor Anatomie van de melancholie (2013) en Schaduwland (2016). 

Samen met journalist Lander Deweer schreef Swerts intussen ook een belangrijk boek dat zijn muziek kleurt: 'De nieuwe stilte, een verkenning in het akoestische Wilde Westen’. Mede daardoor liet Oud Zeer vijf jaar op zich wachten, maar eind oktober is er dan toch dat nieuwe album. En het is stilaan een traditie: als Jan Swerts een nieuw album uitbrengt, dan presenteert hij dat bij ons.

Wouter Dewit

Eén song, zeventien miljoen streams. Gemiddeld 45.000 luisteraars per maand. Voor cijferfetisjisten is Wouter Dewit een Spotify sensatie, voor liefhebbers van neoklassiek is de Belgische pianist een revelatie.

Dit najaar verschijnt zijn nieuwe album A place I need to be, geschreven en opgenomen tijdens de eerste lockdown in de lente van 2020. Op dit album gaat Dewit terug naar de basis, puur en ingetogen. Inspiratie haalde hij uit de mooie veranderingen die hij tijdens deze lenteperiode in zijn tuin zag gebeuren. Toch zit er ook een duister kantje aan de muziek, vanwege het isolement waar iedereen mee te maken kreeg.

Dit concert draait dus rond één ding: Wouter en zijn piano en de nodige emoties …

Nicolas Rombouts & Matt Watts

Op een avond in november 2020 spreken bassist-producer Nicolas Rombouts en de Amerikaans-Brusselse songwriter Matt Watts af in Nicolas’ opnamestudio Caporal. Eén week na de zelfmoord van hun vriend, de kunstenaar Loloman (aka Ward Zwart), en midden in de nasleep van een gefaald huwelijk, getekend door pijn, verslaving en depressie, besluiten ze samen een opnamesessie te doen.

Die avond en nacht delen ze hun verlies in woorden, en op een gedempte piano, een contrabas en elektronica. Ze delen ook hun composities en improviseren er nieuwe. Tegen de volgende dag is hun nieuwe album Muted Songs For Piano klaar, bedoeld om in één ruk van begin tot einde te worden beluisterd.

Het is een uiterst intense luistertrip en een album dat de heroïsche strijd aangaat met de persoonlijke nachtelijke demonen van de twee componisten. Of hoe verdriet en pijn toch tot een mooi resultaat kunnen leiden.

Reveil Leuven

In de aanloop van 1 november 2021 wordt Leuven de trekkerstad van Reveil21. Samen met de stad trekken we een troostfestival op gang. De missie is eenvoudig: de Leuvenaar een hart onder de riem steken na een moeilijke periode voor iedereen.

Het concert  STIL#1 is mee opgenomen in het programma van Reveil21.

In de pers

Pers over Jan Swerts

  • “Swerts zorgde voor een zeldzaam decrescendo-concert: het publiek werd niet extatisch naar huis gestuurd, maar verweesd achtergelaten. Op de koude rillingen die daarbij hoorden, is zelfs de novemberwind jaloers.” (***** De Standaard)
  • “Een prachtig staaltje van hedendaagse kamermuziek dat alle snaren van je gemoed aan het trillen bracht. Een indringende, emotionele ervaring van een artiest die stilaan zonder blozen tussen Mark Hollis, Max Richter, Dustin O'Halloran en Haushka mag staan.” (**** FocusKnack)
  • Jan Swerts maakt met 'Oud zeer' een uitbundige plaat over de dood - door Belpop
  • Muzikant Jan Swerts brengt een muzikale ode aan kerkhoven in zijn nieuwste plaat - De Morgen.be

Credits

www.reveil.org/leuven

Bekijk en luister online