Slow Bookfestival - Hagar Peeters

zo 19/02/2017 - 14:00
Laatste tickets
Literatuur
De Middagen

Ticketprijzen

€ 10 leesclubsessie per auteur
€ 18 voor 2 sessies

Hagar Peeters (1972) studeerde Cultuurgeschiedenis en Algemene Letteren aan de Universiteit van Utrecht en was redacteur bij het Historisch Nieuwsblad.

Haar performance op het Double Talk-festival in 1997 bleek voor haar de doorbraak: ze werd gevraagd op te treden bij De Nacht van de Poëzie en Crossing Border, nog voordat zij was gedebuteerd. Dat zou gebeuren in 1999, met Genoeg gedicht over de liefde vandaag.

In 2003 verscheen bij De Bezige Bij haar tweede dichtbundel Koffers zeelucht, die werd bekroond met de Jo Peters Poëzieprijs en de J.C. Bloemprijs.

In september 2015 verscheen haar alom geprezen debuutroman Malva. Het boek werd bekroond met de eerste Fintro Literatuurprijs (voormalige Gouden Boekenuil) 2016 en genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs, de Bronzen Uil, de Inktaap en de ANV Debutantenprijs.

OVER HET BOEK Malva (uitgeverij De Bezige Bij)

Malva is de dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda. Het meisje werd geboren met een waterhoofd en werd al snel door haar vader verstoten. Ze woonde bij een pleeggezin in Nederland en stierf op achtjarige leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hagar Peeters laat Malva na haar dood de pen oppakken die haar vader bij zijn overlijden uit zijn hand heeft laten glijden. Ze geeft haar een stem, en een fascinerend naleven waarin ze zielsverwanten ontmoet met wie ze, even wijs als geestig, het leven op aarde becommentarieert.
Malva probeert met hen een antwoord te vinden op de vraag hoe het kan dat Neruda, de onberispelijke held die opkwam voor de vergetenen en vertrapten, het bestaan van zijn eigen dochter heeft ontkend. Ze vraagt Hagar Peeters, wier eigen vader als journalist in Chili was op het moment dat Neruda er overleed, haar ghostwriter te zijn.

‘Alle richtingen waarin hij die avond het hoofd bewoog, was hij uit gegaan. Hij had de hele horizon gehad, en meer.’

EXTRA

  • Vanaf 15.00 uur kan je ook doorlopend deelnemen aan de BOOK SWAP PARTY in Bar Stan
  • Je kunt dit jaar ook maximaal twee sessies volgen

LOCATIE

Bibliotheek Tweebronnen

In de pers

  • “Een delicate evenwichtsoefening die ze con brio tot een goed einde heeft gebracht” – De Morgen
  • “Hagar Peeters brengt Malva tot leven, met een virtuoze vertelstem. Ze laat in haar debuut zien hoe groot de kracht van de verbeelding is” - **** Het Parool
  • “De monoloog van Malva is geestig genereus en, dus, meedogenloos. Maar leest ook, misschien bovenal, als een aandoenlijke aanbevelingsbrief voor die dan toch nog meer gemiste dan gehate vader. Peeters schrijft het als de dochter van een vader die ze zelf tot haar twaalfde heeft moeten missen — alsof ze met haar roman de nazeurende pijs weg wil glimlachen, de pijn van niét gemist te worden. ‘Malva’ is een geheel eigensoortige en heerlijk krankzinnige vertelling, die alleen deze dichter en dochter had kunnen schrijven.” – Juryrapport Fintro Literatuurprijs

Credits

met dank aan boekhandels Boekarest, Barboek, Oxfam Bookshop, de Bib Leuven, 30CC en alle betrokken huiskamers

www.hagarpeeters.nl

Ticketprijzen

€ 10 leesclubsessie per auteur
€ 18 voor 2 sessies