Slow Book Festival - Anne Provoost / Vallen

Cult Classic

zo 28/04/2019 - 16:00
Geannuleerd
Literatuur
Overdag
Geannuleerd - tickethouders worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Ticketprijzen

  • 1 Slow Book sessie: € 8 
  • 2 Slow Book sessies: € 14 (14.00 uur+ 16.00 uur)
  • UiTPAS met kansentarief: € 1,60 (€ 3,20 voor 2 Slow Book sessies)  

AltRight, Schild & Vrienden, pediga… de discussie over identiteit en bescherming van het eigen gebied gaat voorlopig niet liggen. De beïnvloeding van kwetsbare jongeren door ‘memes’ is actueler dan ooit. In 1994 verscheen over dit onderwerp 'Vallen' van Anne Provoost. Het boek vertelt het verhaal van een jongen van vijftien die wordt meegesleurd door simpele, en op het eerste gezicht aannemelijke argumenten van extreemrechts. 

Het gebeurt niet elke dag dat een boek van vijfentwintig jaar oud vanwege zijn actualiteitswaarde wordt opgepikt in het buitenland, en al helemaal niet in Rusland. De auteur schreef in het nawoord van de laatste Nederlandstalige editie: ‘Er zijn mensen opgestaan die identiteit hebben gedefinieerd, voor zichzelf en voor anderen. Terwijl de essentie van identiteit net is dat het een beleving is, een ervaring die voor iedereen anders is en zich niet laat afbakenen. In die zin heb ik weleens spijt dat dit boek nog altijd in druk is.’

'Vallen' is geschreven vanuit het standpunt van de meeloper. De schrijver volgt de psychologie van een jongen die beïnvloedbaar is, en geen ideologische bagage heeft om weerstand te bieden. Het boek kende bij Houtekiet drieëntwintig herdrukken en verscheen bij meerdere andere uitgeverijen.

Het is verfilmd door Hans Herbots en vertaald in het Duits, Deens, Engels, Fins, Frans, Noors, Pools, Portugees, Sloveens, Spaans, Zweeds en sinds kort ook in het Russisch.

  • doorlopend van 13.00 -17.00 uur in het Stadhuis: Bookswap/Meeting Point  

Credits

een organisatie van Leuven Leest in nauwe samenwerking met 30CC, De Bib Leuven, de boekhandels Boekarest, Barbóék, De Kleine Johannes, Oxfam en Standaard Boekhandel Diestsestraat, Gevangenis Leuven Centraal, Erfgoedcel Leuven en de huiskamereigenaars.

Geannuleerd - tickethouders worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

Ticketprijzen

  • 1 Slow Book sessie: € 8 
  • 2 Slow Book sessies: € 14 (14.00 uur+ 16.00 uur)
  • UiTPAS met kansentarief: € 1,60 (€ 3,20 voor 2 Slow Book sessies)