Sjostakovitsj en Britten

Vriendschap zonder woorden

Brodsky Quartet
zo 10/10/2021 - 14:30
Muziek, Klassiek
Overdag, Jongeren (12+)

Ticketprijzen

€ 25 (rang 1) - € 23 (rang 2)
bij combinatie 3 concerten 'Sjostakovitsj en Britten': 30% korting

check onze andere kortingen

Het wereldberoemde Brodsky Quartet viert binnenkort zijn 50ste (!) verjaardag. Opgericht in 1972 heeft het de late kwartetten van Britten en Sjostakovitsj zelfs nog horen geboren worden! Dichter bij het origineel kan je vandaag maar moeilijk komen.

Na Sjostakovitsj’ zwanenzang in het ochtendconcert, komt nu die van Britten aan bod: zijn Derde Strijkkwartet. Daarin peddelt de Brit rustig van het leven weg, op het laatst zelfs begeleid door citaten uit zijn laatste opera, Death in Venice.

Tegenover Brittens sobere afscheidsgroet staan twee getormenteerde strijkkwartetten van Sjostakovitsj: krachtige, maar abstracte theaterstukken waarvan de verhalen enkel in je eigen verbeelding kunnen ontstaan.

  • Benjamin Britten, Strijkkwartet nr. 3 op. 94
  • Dmitri Sjostakovitsj, Strijkkwartet nr. 12 op. 133
  • Dmitri Sjostakovitsj, Strijkkwartet nr. 13 op. 73

Extra

De werken worden ingeleid door korte, speciaal ontworpen documentaires. Getuigenissen en beeldfragmenten dompelen je helemaal onder in de fascinerende sfeer waarin de werken tot stand kwamen. Vooral de autobiografie van Galina Visjnevskaja, in de jaren 60 en 70 een muze van zowel Britten als Sjostakovitsj, dient daarbij als inspiratiebron. Videokunstenares Lise Bruyneel zorgt voor de vormgeving, Pieter Bergé voor de samenstelling.

Sjostakovitsj en Britten

Benjamin Britten en Dmitri Sjostakovitsj slaagden er allebei in om muziek te schrijven die volstrekt uniek, grensverleggend én toegankelijk is. Misschien was dat ook de diepere reden van hun vriendschap. Mekaars taal verstonden ze nochtans niet, maar mekaars noten des te beter. Deze themadag zoomt in op hun verwantschap, met een focus op hun ongelooflijk intense late werken.

Credits

met Krysia Osostowicz (viool), Ian Belton (viool), Paul Cassidy (altviool) en Jacqueline Thomas (cello) foto Sarah Cresswell


Kijk ook eens bij:

Focus op Strijkkwartet #1

Maxwell Quartet / opener: BL!NDMAN [strings]
do 03/02/2022 - 20:00

Focus op Strijkkwartet #2

Quatuor Danel / opener: EVE String Quartet
do 10/03/2022 - 20:00