Sjostakovitsj en Britten

Vriendschap zonder woorden

Tineke Van Ingelgem, Rubén Amoretti en BoHo Strings
zo 10/10/2021 - 18:30
Muziek, Klassiek
Jongeren (12+)

Ticketprijzen

€ 25 (rang 1) - € 23 (rang 2)
bij combinatie 3 concerten 'Sjostakovitsj en Britten': 30% korting

check onze andere kortingen

Toen dirigent David Ramael enkele jaren geleden het strijkorkest Boho Strings oprichtte, was een van zijn dromen om ooit de Veertiende Symfonie van Sjostakovitsj te kunnen uitvoeren. Eerder dan verwacht gaat deze grote droom nu in vervulling. En dat dan nog in het gezelschap van de begenadigde stemmen van sopraan Tineke Van Ingelgem en bas Rubén Amoretti.

De late Sjostakovitsj was overdonderd door drie grote meesterwerken: Moessorgski’s Liederen en dansen van de dood, Mahlers Das Lied von der Erde en Brittens War Requiem. In zijn heftige Veertiende Symfonie laat hij ze alle drie samenvloeien tot een indrukwekkende liedsymfonie voor strijkers, bas en sopraan. Het werk is één lange, getormenteerde reflectie op de dood.

Twee in memoriams plaveien de weg naar dit meesterwerk: Schnittke treurt om zijn landgenoot, en Pärt mijmert na over Britten, aan wie Sjostakovitsj zijn Veertiende Symfonie trouwens opdroeg.

  • Alfred Schnittke, Prelude in memoriam Dmitri Sjostakovitsj
  • Arvo Pärt, Cantus in memoriam Benjamin Britten
  • Dmitri Sjostakovitsj, Symfonie nr. 14 op. 135


Extra

De werken worden ingeleid door korte, speciaal ontworpen documentaires. Getuigenissen en beeldfragmenten dompelen je helemaal onder in de fascinerende sfeer waarin de werken tot stand kwamen. Vooral de autobiografie van Galina Visjnevskaja, in de jaren 60 en 70 een muze van zowel Britten als Sjostakovitsj, dient daarbij als inspiratiebron. Videokunstenares Lise Bruyneel zorgt voor de vormgeving, Pieter Bergé voor de samenstelling.

Sjostakovitsj en Britten

Benjamin Britten en Dmitri Sjostakovitsj slaagden er allebei in om muziek te schrijven die volstrekt uniek, grensverleggend én toegankelijk is. Misschien was dat ook de diepere reden van hun vriendschap. Mekaars taal verstonden ze nochtans niet, maar mekaars noten des te beter. Deze themadag zoomt in op hun verwantschap, met een focus op hun ongelooflijk intense late werken.

Credits

met Tineke Vaningelgem (sopraan), Rubén Amoretti (bas) en BoHo Strings dirigent David Ramael foto Dries Luytens