Saint Amour

Tommy Wieringa, Philippe Claudel …
wo 13/02/2019 - 20:00 Tickets
Literatuur

Ticketprijzen

€ 24 (rang 1) - € 22 (rang 2) - € 17 (rang 3)

check onze kortingen

'Saint Amour' is in 2019 aan zijn vijfentwintigste editie toe. Dat zilveren jubileum wordt als steeds bekroond met de viering van de liefde zelf. Die is zo al veelkoppig, ondefinieerbaar en gewoon: moeilijk genoeg. Daarmee houdt Behoud de Begeerte opnieuw de handen vrij om al het fraais dat komende tijd over de liefde wordt geschreven te omarmen: jong en gevestigd, hoofs en vrank, gekleurd en wit, binnenlands en buitenlands, maar alles steeds even buitenaards. En natuurlijk vindt de liefde ook haar weg naar het scherm, de entr’actes en uiteindelijk het publiek, wier fluwelen love seats alvast kunnen worden opgeschud.

Het programma is compleet!

PHILIPPE CLAUDEL (1962), lid van de prestigieuze Académie Goncourt, schreef inmiddels een opzienbarend oeuvre aan romans, scenario’s en verhalen bij elkaar. Zijn boeken (Grijze zielen! Het verslag van Brodeck!) en films (Il y a longtemps que je t’aime!) worden telkens als meesterwerken onthaald, gelauwerd en bewierookt.

Het gebeurt gemiddeld één keer in de tien jaar. Dan is er ineens weer een debuut dat de Nederlandse poëzie op haar grondvesten doet schudden. Dat gebeurde met Habitus van RADNA FABIAS (1983). Ze wordt hét poëzietalent van 2019 genoemd. Piet Piryns kondigde haar tijdens de Nacht van de Poëzie als volgt aan: ‘Schuimende, kolkende poëzie, waarin een straffe passaatwind waait. U wordt aanstonds omver- geblazen door Radna Fabias’.

‘Het is van Jij zegt het van Connie Palmen geleden dat we zo’n prachtige nietsontziende roman over de Liefde hebben gelezen’, schreef Humo over Drift van BREGJE HOFSTEDE (1988). Een jonge vrouw trouwt met haar jeugdliefde. Niet veel later, in het holst van de nacht, verlaat ze hem. Drift is een roman over hoe overweldigend een eerste liefde is, totdat het je benauwt.

SYLVIE KREUSCH (1991) bracht vorig jaar met ‘Seedy Tricks’ haar eerste single uit als solo-artieste, nadat ze eerder al haar strepen had verdiend bij Soldier’s Heart en Warhaus. Zodra haar soloplaat klaar is en op de mensheid wordt losgelaten, zult u ten prooi vallen aan de sensuele stem van een vrouw die zowel kracht als tristesse uitstraalt, en zingt over liefde en macht, over aantrekken en afstoten. In afwachting alvast: Saint Amour.

Onlangs verscheen The Best Of Delphine Lecompte, een collectie van het beste werk van DELPHINE LECOMPTE (1978), ter ere van haar tienjarig dichterschap. De grote aantrekkingskracht van haar poëzie laat niemand onberoerd. Of zoals Vrij Nederland schreef: ‘Een van de opmerkelijkste dichteressen van het moment’.

‘Een debuut om je tegen te zeggen’, kopte De Standaard bij de debuutroman van BERT MOERMAN (1987). Moerman debuteerde vorig jaar met Niet dat het iets uitmaakt, ‘een grimmige en geestige roman’ (De Morgen), ‘een tongue in cheek, relativerend en slimmig boek’ (Humo). Dat het allemaal wél iets uitmaakt, kunt u op Saint Amour verifiëren.

Dichter, essayist, romancier, columnist, bloemlezer en prijzenpakker ILJA LEONARD PFEIJFFER (1968) heeft met Grand Hotel Europa de roman van het jaar geschreven. Het valt nauwelijks te verbazen, want Pfeijffer heeft de gewoonte met ieder boek de lovende kritieken op te stapelen. Zeker ook deze keer. ‘Een echt meesterwerk’, vond Trouw. ‘Het zal de tijd trotseren.’

SVEN RATZKE (1977) is een cabaretsuperster. Berliner Zeitung zag hem als ‘de wonderboy van het entertainment’, Timeout New York benoemde hem tot ‘de meest opwindende ster van zijn generatie’. Journaliste Fleur Pierets typeerde hem als ‘een briesend volbloed renpaard en Le Petit Prince in één lijf’. Inmiddels behelst Ratzkes carrière meer dan twintig jaar en speelde hij op de meest prestigieuze plekken ter wereld, en nu dus ook op Saint Amour. > sven-ratzke.com

SVEN SPEYBROUCK (1968) is sinds 2008 bijna onafgebroken de presentator van Saint Amour. Daarnaast kent u hem als televisie- en radiopresentator van onder andere de Canvas-reeks Publiek geheim, maar wellicht vooral van Interne keuken, het programma op Radio 1 waarvoor hij een duo vormt met Koen Fillet. Een mirakel van de natuur, eigenlijk, die Sven Speybrouck.

De meest recente roman van TOMMY WIERINGA (1967) De heilige Rita was – alweer! – een voltreffer: het boek leverde hem de eerste LangZullenWeLezen-trofee voor fictie op, en de BookSpot Literatuurprijs. De Volkskrant was jaloers en had het over ‘een grootse, zintuiglijke roman, geschreven met jaloersmakende stilistische precisie en in hallucinerende taal.’ 

In de pers

  • Auteur Tommy Wieringa (51) schrijft een intiem portret van zijn excentrieke, twistzieke moeder - De Morgen
  • Interview met Tommy Wieringa - De Tijd
  • Ode aan de liefde, zelfs als die verkruimelt - De Morgen

Credits

met Luc Coorevits (regie en samenstelling), Leander Coorevits (productie), Hans Bogaert (dramaturgie), Hugo Moens (licht en decor), Klaas Verpoest (projecties) 

www.begeerte.be

Bekijk en luister online