,Rosa.

TG Vagevuur & Brussels Experimental en Koen Boesman en Peter Spaepen
do 17/02/2022 - 13:30
do 17/02/2022 - 20:00
Theater, Muziek
Overdag, Jongeren (12+)
15-100 jaar

Ticketprijzen

€ 16 - check onze kortingen

,Rosa. Zo signeert Rosa Luxemburg haar pamfletten en brieven in 1919. Deze voorstelling gaat over onverwoestbare vrouwen, over idealen, over keuzes, over woelige tijden, over dromen van een betere wereld én met swingende maar evengoed bevreemdende en beklijvende songs vol woeste woorden.

100 jaar geleden. Het is 1919. Eindelijk. De Grote Oorlog is voorbij. Een kleine, scheve vrouw staat op een omgekeerde kist op de Potsdamerplatz in Berlijn. Rosa Luxemburg spreekt. Iedereen blijft staan en luistert. Ze is vrouw, immigrante, Joodse en ze loopt mank. Maar iedereen luistert. Ze spreekt van hoop, democratie, vrede en een eerlijke maatschappij. Ze vloekt en ze foetert: op oorlogszoekers, op onrechtvaardigheid, op de mannen aan de macht. Ze schrijft boeken vol brieven en pamfletten, getekend: ‘,Rosa.’

Enkele weken later raakt het levenloze lichaam van Rosa het water van het Landwehrkanaal. Een kogel in haar slaap: keerpunt van de moderne geschiedenis.

Een pianiste, een zangeres, een actrice en een mysterieus vrouwenkoor brengen haar levensverhaal vanop die brug boven het Landwehrkanaal, waar het eindigde. Met de woorden van Rosa zelf en met de spanning van een detectiveverhaal.

TG Vagevuur maakt samen met Brussels Experimental episch, meerstemmig en sprekend theater met live muziek. Het gezelschap maakt toegankelijke voorstellingen rond stevige thema’s, die dwingen tot nadenken. Muziek en spreken versmelten, talen vergroeien rond twijfelende en zoekende, herkenbare helden van elke dag. Scherp acteursspel, live muziek en een monumentaal decor: een meeslepende ervaring.

Credits

www.tgvagevuur.be

concept en regie Koen Boesman concept en muziek Peter Spaepen spel Iris Van Cauwenbergh, Aline Goffin en Elisabeth De Loore zang Brussels Experimental o.l.v. Floris Lammens decor Ief Spincemaille kostuums Jana Roos coaching Johan Heldenbergh en Sybrand Van der Werf foto Sien verstraeten

Kijk ook eens bij:

De gemoederen

Het Kwartier/Mariën & von Winckelmann & De Studio
do 28/10/2021 - 13:30
do 28/10/2021 - 20:00

De Barbaren

Kloppend Hert & Theater Antigone
vr 21/01/2022 - 13:30
vr 21/01/2022 - 20:00