Precarious pavilions: SPEED TRIP 2 - TANTRIC URBANISM: The City Part of Town

Gids: Svizzera Intl. en Pieterjan Ginckels
do 16/05/2019 - 20:00 Tickets
120'
ticketinfo volgt

Ticketprijzen

  • gratis, mits inschrijving
  • inschrijven tot 10 mei
  • 1 groep van 25 personen

Check samen met kunstenaar Pieterjan Ginckels de render en haar gebouwde realiteit. Hoe en waar stoppen de droombeelden die ontwikkelaars wereldwijd promoten? Wat schuilt er achter de façades, wat maakt ze Leuvens? Hoe leef je erin?

Om dit nieuwe landschap te begrijpen, voorziet Pieterjan Ginckels nieuwe tools voor nieuwe tijden. Eén instrument is SPEED TRIP, een performance die hij reeds uitrolde van Los Angeles tot Beijing. Als SPEED TRIPPER omarm je de oppervlakkigheid die je onderzoekt, neem je eerder selfies dan stalen. Veldonderzoek wordt safari. Word jij ook een vleesgeworden figurant pal in de gerealiseerde render? 

Tijdens de tentoonstelling organiseert Pieterjan Ginckels drie SPEED TRIPS samen met de lokale skate gemeenschap, de Zwitserse architecten Svizzera Intl. en het studentencollectief Paradigm Weekly. Het basiskamp voor deze activiteiten is de 'NO PEAKS' sculptuur op het Barbarahof, een in het zwart geschilderde vrachtwagenoplegger beklad met de woorden ‘NO PEAKS’. De oplegger lijkt een monoliet, een statige sculptuur die de door projectontwikkelaars geplande dagdagelijkse choreografie van de gebruikers verstoort, maar opent zich als veldstation, opname-, uitzendstudio en discussieruimte.

Tijdens elke SPEED TRIP verzamelen de deelnemers in de NO PEAKS-sculptuur voor een korte introductie door de kunstenaar. Pieterjan Ginckels stelt experten aan die je op een unieke NO PEAKS-safari door de stad gidsen. We ronden de SPEED TRIP terug af aan de sculptuur, waar we de naschok van onze ervaringen vertalen in nieuwe markeringen op het stoffige oppervlak van de sculptuur.

SPEED TRIP 2: TANTRIC URBANISM: The City Part of Town

Filter: SoDoSoPa wereldwijd
Gids: Svizzera Intl. + Pieterjan Ginckels

In de South Park-aflevering "The City Part of Town" proberen de inwoners en de burgemeester het vervuilde imago van de stad te herstellen door "Historic SoDoSoPa" te bouwen op en rond het vervallen huis van Kenny. SoDoSoPa is de vergezochte afkorting van South of Downtown South Park, een knipoog naar het échte Soho in Manhattan. De uitzending deed velen vermoeden dat de aflevering een parodie was op een nieuwe stedelijke ontwikkeling gesitueerd in hun eigen stad: Charlotte, Pittsburgh, Portland, Austin, Boise, Louisville, Cincinnati, Denver, Detroit, Philadelphia, Norfolk, enz. De modernistische droom van een totaalproject dat stedenbouw, architectuur en interieur verenigt, lijkt helemaal geen moeite te zijn voor de hedendaagse projectontwikkelaar. Maar zijn SoDoSoPa's alleen beperkt tot de Amerika's en alle dikke, dwaze Amerikanen?

Leden van Svizzera International, een in Zwitserland gevestigde brievenbusfirma, brengen op 16 mei een bezoek aan Leuven. Ze gaan op zoek naar voorbeelden van wereldwijde SoDoSoPa en toetsen haar conformiteit aan de internationale standaard. Wat zijn de eigenschappen van zo’n harmonieuze stadswereld en waar ontdekken we die? Hoe verhoudt Leuven zich tot het globale imago? Hoe continu is dit beeld - heeft het een keerzijde of zijn er 'blinde vlekken'?

Na een inleidend gesprek gaan we met Svizzera International op zoek naar ‘the city-est parts of town', waarbij we doorheen Leuven worden geloodst door Pieterjan Ginckels en een deskundig team van wannabe ontwikkelaars en makelaars.

Credits

creatie Pieterjan Ginckels curator Michiel Vandevelde assistentie Jara Vlaeminckx  productie Disagree. vzw coproductie 30CC ondersteuning Stad en Architectuur, Cas-co (Leuven) met ondersteuning van De Vlaamse Overheid  

Svizzera International is een architectenbureau uit Zürich, geleid door Alessandro Bosshard (CH), Li Tavor (CH) en Matthew van der Ploeg (US). Samen met Ani Vihervaara (FI) ontwikkelden ze het project Svizzera 240: House Tour als invulling van het Zwitsers Paviljoen op de recente Architectuurbiënnale in Venetië, waarmee ze de Gouden Leeuw in de wacht sleepten. De leden van Svizzera Intl. doceren aan de ETH in Zürich.

www.precariouspavilions.be