Precarious pavilions: SPEED TRIP 1 - SKATE & DESTROY

Gids: lokale street skate-gemeenschap
za 11/05/2019 - 12:00 Tickets
ticketinfo volgt

Ticketprijzen

  • gratis, mits inschrijving
  • inschrijven tot 3 mei
  • 2 groepen van 25 personen

Check samen met kunstenaar Pieterjan Ginckels de render en haar gebouwde realiteit. Hoe en waar stoppen de droombeelden die ontwikkelaars wereldwijd promoten? Wat schuilt er achter de façades, wat maakt ze Leuvens? Hoe leef je erin?

Om dit nieuwe landschap te begrijpen, voorziet Pieterjan Ginckels nieuwe tools voor nieuwe tijden. Eén instrument is SPEED TRIP, een performance die hij reeds uitrolde van Los Angeles tot Beijing. Als SPEED TRIPPER omarm je de oppervlakkigheid die je onderzoekt, neem je eerder selfies dan stalen. Veldonderzoek wordt safari. Word jij ook een vleesgeworden figurant pal in de gerealiseerde render? 

Tijdens de tentoonstelling organiseert Pieterjan Ginckels drie SPEED TRIPS samen met de lokale skate gemeenschap, de Zwitserse architecten Svizzera Intl. en het studentencollectief Paradigm Weekly. Het basiskamp voor deze activiteiten is de 'NO PEAKS' sculptuur op het Barbarahof, een in het zwart geschilderde vrachtwagenoplegger beklad met de woorden ‘NO PEAKS’. De oplegger lijkt een monoliet, een statige sculptuur die de door projectontwikkelaars geplande dagdagelijkse choreografie van de gebruikers verstoort, maar opent zich als veldstation, opname-, uitzendstudio en discussieruimte.

Tijdens elke SPEED TRIP verzamelen de deelnemers in de NO PEAKS-sculptuur voor een korte introductie door de kunstenaar. Pieterjan Ginckels stelt experten aan die je op een unieke NO PEAKS-safari door de stad gidsen. We ronden de SPEED TRIP terug af aan de sculptuur, waar we de naschok van onze ervaringen vertalen in nieuwe markeringen op het stoffige oppervlak van de sculptuur.

SPEED TRIP 1: SKATE & DESTROY

Filter: (post/anti) skatevriendelijkheid van een perfect project 
Gids: lokale street skate-gemeenschap / i.s.m. TWITS

In de 80ies bedacht en institutionaliseerde ‘s werelds beroemdste skateboard magazine Thrasher de slogan “Skate & Destroy”. Zo tatoeëren kinderen de slogan op hun lichaam, wordt het lettertype uit het logo wereldwijd gebruikt en dragen fashionista’s de long-sleeve t-shirt versies.

Skate & Destroy refereert aan street skating, een discipline binnen het skateboarden die werd gepopulariseerd dankzij beroemde skateboard video’s, waarin straatscènes vaak ontspoorden in politieachtervolgingen. Door de aard van hun activiteit zijn street skaters vakkundig uitgerust om het serene beeld van een wijk te doorprikken en haar sociale alarmen te activeren; ze exploreren hoe beleid belichaamd wordt in de vorm van beton, handrails of straatmeubilair. De duivel zit ook in de details: anti-skate hindernissen, verruwde oppervlakken, of abrupte toevoegingen zoals hekjes en andere skate-stoppers vormen de vergelding van projectmanagers - misschien wel hun enige creatieve reactie?

Kunnen we in de bloeiende nieuwe wijken van Leuven nog steeds straten vinden, laat staan spreken van street skating? Om deze vraag te beantwoorden, nemen onze gidsen-op-wieltjes je mee naar hun hotspots in, onder, achter en ondanks recent ontwikkelde projecten in Leuven.

Credits

creatie Pieterjan Ginckels curator Michiel Vandevelde assistentie Jara Vlaeminckx  productie Disagree. vzw coproductie 30CC ondersteuning Stad en Architectuur, Cas-co (Leuven) met ondersteuning van De Vlaamse Overheid  

www.precariouspavilions.be