Piano Works Debussy

Voetvolk / Lisbeth Gruwez en Claire Chevallier
di 26/04/2022 - 20:00
wo 27/04/2022 - 20:00
Dans
Jongeren (12+)

Ticketprijzen

€ 20 (rang 1) - € 16 (rang 2)

"Piano Works Debussy is een aquarel. Denk aan de luchtigheid van kleuren die in elkaar vloeien, even opdrogen, en dan opnieuw bevochtigd worden om nieuwe verbindingen aan te gaan. De muziek van Debussy bevloeit de dans en schudt het materiaal telkens opnieuw dooreen."

Lisbeth Gruwez

‘Muziek ligt in de ruimte tussen de noten’, beweerde Claude Debussy. De Franse impressionist, rebel onder de componisten, wist poëzie te verklanken: eerder dan muziekstukken creëerde hij weidse landschappen of klaterende watervalletjes. De danstaal van Lisbeth Gruwez, die eerder met succes tussen de regels van Bob Dylans werk bewoog, is de gedroomde match.

Samen met pianiste Claire Chevallier, die eerder samenwerkte met Rosas en Anima Eterna, gaat de choreografe Debussy’s préludes en études te lijf. Het duo wil onderzoeken en vertalen hoe hij morrelde aan de muzikale regels door zich te concentreren op stilte en ruimte, kleine omwegen en gebaren. Het resultaat is een duet tussen de klanktapijten van Debussy en het wervelende dansmateriaal van Gruwez, die expliciet 'tussen de tonen' wil dansen.


Gepresenteerd door STUK.

In de pers

“In Piano works Debussy danst Lisbeth Gruwez voor het eerst op klassieke muziek. Dat is bij momenten om te huilen zo mooi.” (**** De Standaard)

“ (...) de persoonlijke en emotionele toewijding van beide vrouwen is van een bijzondere schoonheid en intimiteit.” (**** De Standaard)

“Deze twee vrouwen maken van Piano Works Debussy een weldadig klanken- en beeldenbad waarin Chevallier de perfecte sparringpartner is van Gruwez die op de soms speelse, soms robuuste of net heel tedere tonen haar lichaam doet tollen van de ene 'dansante sculptuur' naar de andere.” (**** Focus Knack)

“Lisbeth Gruwez mixt in Piano Works Debussy haar ervaring als balletdanseres, hedendaagse choreografe en vrouw met de ziel van een vrijgevochten meisje met de door Claire Chevallier gespeelde pianoklanken van Claude Debussy. Beide dames serveren een letterlijk en figuurlijk goudglanzend pareltje.” (**** Focus Knack)

Credits

www.voetvolk.be

choreografie Lisbeth Gruwez muziek Claude Debussy performance Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier artistieke assistentie Maarten Van Cauwenberghe dramaturgie Bart Meuleman lichtontwerp Stef Alleweireldt scenografie Marie Szersnovicz geluid Alban Moraud & Maarten Van Cauwenberghe technisch directeur Gilles Roosen productieleider Anita Boels communicatie Sam Ecker productie Voetvolk coproductie KVS – Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Le Fonds de dotation du Quartz, Theater Freiburg, Klarafestival, ADC Genève, Vooruit Gent, Liepaja concert hall Great Amber, Festival d’Avignon & MA scène nationale – Pays de Montbéliard residenties KVS – Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Kunstencentrum NONA, Ultima Vez, Les Brigittines & Le Quartz met de steun van Kunstencentrum NONA, de Vlaamse Gemeenschap & de Tax Shelter maatregel van de Belgische Overheid
foto Danny Willems