Piano Day 2: Paulette Verlée en Neil Cowley (UK)

wo 30/03/2022 - 20:00
Muziek, Modern klassiek
Jongeren (12+)

Ticketprijzen

€ 16 - check onze kortingen

Dit jaar eren we de piano niet met één, maar wel twee Piano Days! Op dit jaarlijkse pianofeest, een initiatief van Nils Frahm, tonen we je de veelzijdigheid van de 88 toetsen. In twee double bills krijg je vier pianisten die de scheidingslijn tussen klassieke en moderne composities graag opzoeken.

Paulette Verlée en Neil Cowley (UK)

Neoklassieke pianomuziek met een vleugje elektronica: de Brusselse Paulette Verlée is duidelijk een kind van haar tijd.

De buffetpiano in het ouderlijke huis oefende al vroeg een onweerstaanbare aantrekkingskracht op haar uit. Ze beroerde de witte en zwarte toetsen dus al van vóór ze kon lezen of schrijven. Op zeer jonge leeftijd leerde ze het pianospel met werk van Schumann en Bach, maar het zijn vooral Debussy, Poulenc en Satie die haar kunnen inspireren. Het lag dus voor de hand dat Paulette Verlée (artiestennaam van Veerle Pollet) piano zou gaan studeren aan het befaamde Leuvense Lemmensinstituut.

Eindelijk komt ze naar buiten met dit soloproject. Live laat ze zich bijstaan door celliste Maaike Organe. Paulette Verlée stelt bij ons haar debuutalbum Choses vues à droite et à gauche (sans lunettes)” voor. De titel is dan ook ontleend aan een van de kamermuziekwerken van Satie.

Bewondering heeft ze in overvloed voor Nils Frahm en Olafur Arnalds. Dichter bij huis voelt ze affiniteit met het werk van Wouter Dewit of Noah Vanden Abeele.

Neil Cowley (UK)

De Britse pianist Neil Cowley vuurde een tijdlang zijn gelijknamig trio aan. Energiek, dynamisch en bijzonder aanstekelijk. Hij won in 2007 de BBC Jazz Award, stond op de planken in Later with… Jools, gaf er een funky lap op bij bands als Brand New Heavies en Gabrielle en speelde op het album 21 van Adele.

Toch blonk hij al zeer jong uit als klassiek pianist en bracht op tienjarige leeftijd al een Sjostakovitsj pianoconcerto in de Queen Elisabeth Hall. Nu het trio in de touwen hangt, keert hij terug naar de piano en komt hij naar buiten met een fantastisch soloalbum, Hall of Mirrors.