Over Leven & Handelen in tijden van Chaos

Tweedaagse workshop, gebaseerd op de 'Actieve Hoop'-methodiek die ecofilosofe Joanna Macy de voorbije 40 jaar ontwikkelde

Ewoud Monbaliu en Inge Vermeire
za 22/04/2023 - 9:00 Tickets
zo 23/04/2023 Tickets
’t Kasteeltje
Niet geschikt voor rolstoelen
2 dagen (van za 22/4, 9 uur tot zo 23/4, 17 uur)

Ticketprijzen

inschrijven via ticketlink of ewoud@corporaterituals.be of 0478 407 429

  • Basiskost (€ 120) voor volledige tweedaagse + 1 x ontbijt en koffiepauzes) en desgewenst ook 1 overnachting (slaapzaal).
  • Vrije bijdrage (€ 240 of €360). Kun je iets meer missen? Dan kun je ook kiezen voor een hogere bijdrage. Deze bijdrage is een vergoeding voor de twee begeleiders Inge en Ewoud.
  • Is de basiskost te hoog? Je kan gratis deelnemen. Gebruik bij de inschrijflink de promo-code 'STUDENT'. In ruil vragen we een andere bijdrage die passend is.

We leven in mythische tijden.

Hoe voel jij je als je koorts krijgt, pakweg zo'n 38,5°C? Een stijging van maximaal 1,5°C is hetgeen de wereldleiders in Parijs overeenkwamen. Kun je je voorstellen wat dat betekent voor ons en onze aarde? En wat het betekent als we nu op weg zijn naar een opwarming van 3 à 4°C (voor een menselijk lichaam is dit 40°C à 41°C)?

De selectie 'welke dieren overleven de komende zondvloed' zoals we deze kennen uit het Bijbelse verhaal van de Ark van Noah gebeurt vandaag vlak onder onze neus. Volgens historici en geologen bevinden we ons midden in de zesde uitstervingsgolf sinds het ontstaan van leven op aarde. Bijvoorbeeld, 75% van de insecten verdween de voorbije 15 jaar. Wij mensen veroorzaken dit.

De Griekse mythologie vertelt ons het verhaal over Prometheus, die het vuur van de Olympos stal om de mensheid te helpen. Dat vuur brandt in onze energiecentrales, in onze huizen en raast onder onze motorkappen. De uitstoot van dat vuur brengt volgens alle IPCC-rapporten de mensheid in groot gevaar.

We leven in chaotische maar ook opwindende tijden. Hoe kunnen we de chaos onder ogen blijven zien zonder gek te worden? Meer nog, hoe kunnen we ten volle leven en bewust(er) blijven handelen zonder verlamd te raken door frustratie of eenzame wanhoop. Hoe kunnen we mee het tij helpen keren?

Tijd voor inspiratie en connectie met mensen die jouw bezorgdheid delen!

Deze tweedaagse workshop baseert zich op Joanna Macy’s (USA) bestseller ‘Actieve Hoop’. De methodiek steunt op co-creatie en recente wetenschappelijke inzichten zoals systeemtheorie, ecopsychologie en gedragswetenschappen. Maar ook op oude wijsheidstradities uit alle windrichtingen.

Waarom meedoen aan deze tweedaagse

In deze workshop connecteer je met jouw persoonlijke drive en levensverhaal. Je weet hoe je kan/wil bijdragen aan de grote ommekeer van ons maatschappelijk-economisch bestel. Het gevoel van ‘fellowship’ maakt je sterker en daadkrachtiger. Je leert met nieuwe ogen kijken en je krijgt handvaten om in je omgeving (ook professioneel) mee het verschil te maken.

Je werkt met de natuur als zielespiegel en empowerende inspiratiebron. Dit verbind je met je natuurlijke levensvreugde en het leven zelf.

Voor wie

  • Voor iedereen die zichzelf en/of anderen in beweging wil krijgen om bij te dragen aan een maatschappelijke omslag
  • Voor iedereen die ecologisch denken wil omzetten in geïnspireerde actie
  • Voor iedereen die de natuur als krachtbron en leermeester wil ontdekken
  • Voor iedereen die al jaren als wereldverbeteraar op pad is en nood voelt aan een nieuwe boost en frisse energie

start: zaterdag 22 april om 9.00 uur
einde : zondag 23 april om 17.00 uur

Credits

van en met Ewoud Monbaliu en Inge Vermeire in samenwerking met  Steven Vromman foto  Wouter Wuyts

actievehoop.be