Openingsavond Indialogue Festival

49 STRINGS
do 23/11/2023 - 20:00

Ticketprijzen

€ 15 | € 10 (studenten)

check onze kortingen

Deze voorstelling maakt deel uit van Indialogue. Een tweejaarlijks festival in Gent en Leuven dat zich focust op dialoog en uitwisseling met de Indiase kunstwereld.

49 STRINGS is een uniek strijkensemble met 4 bijzondere muzikanten uit India en Europa. Samen bespelen ze in totaal 49 snaren: de viool, cello, sarangi en kamaicha. Binnen het Westerse concept van een klassiek strijkkwartet zoeken de vier musici het experiment op. In een onuitgegeven blend van Noord-Indiase Raga's, Zuid-Indiase Tala's en Rajasthani folk tunes dagen ze elkaar uit in hun beklijvende queeste naar akoestische schoonheid.

Saskia Rao-De Haas is celliste en liet een eigen, Indiase variant van de klassieke cello bouwen, met een extra speelsnaar en tien resonantiesnaren. Haar cello is kleiner dan de westerse tegenhanger, waardoor ze tijdens het spelen op de grond kan zitten, zoals gebruikelijk bij klassieke Indiase instrumenten.

Ambi Subramaniam bespeelt een viool die ook lichtelijk is aangepast qua vorm en speeltechniek. Het instrument kan hierdoor zowel in een klassiek Westerse als Indiase stijl worden bespeeld. Ambi werd door de Times of India omschreven als de “nieuwe koning van de Indiase viool” terwijl Ozy Magazine hem bejubelde als ‘India’s Itzhak Perlman’.

Ikhlas Khan is de hedendaagse vertegenwoordiger van de sindhi sarangi, een snaarinstrument uit Jodhpur. Het instument heeft vier hoofdsnaren en twee sets resonantiesnaren. Opgeleid door zijn wereldvermaarde vader, Sadik Khan, is Ikhlas, na diens dood, nog een van de weinige virtuose beoefenaars van het instrument.

Dara Khan speelt kamaicha. Dit instrument is een fretloze luit met een grote ronde klankkast bedekt met geitenleer. Het instrument heeft tal van resonantiesnaren, die naast de drie hoofdsnaren, mee klank geven. Dara treedt op over de hele wereld. Recent won hij de Sangeet Natak Akademi Award, een nationale prijs uitgereikt door de president van India.

Credits

www.indiahouseleuven.be

in samenwerking met Maghenta (Gent), de Indian Council for Cultural Relations en de Indiase Ambassade (Brussel)

met Saskia Rao-De Haas (Indische cello), Ambi Subramaniam (Indische viool), Dara Khan Manganiyar (kamaicha) en Ikhlas Khan Langa (sindhi sarangi)