Motetten

Philippus de Monte en William Byrd

Stile Antico
wo 10/11/2021 - 20:30
Muziek, Klassiek, Vocaal
Jongeren (12+)

Ticketprijzen

€ 22- check onze kortingen

In de jaren 1554 en 1555 reisde Philippus de Monte met de Habsburgse hofkapel naar Engeland, waar hij ongetwijfeld William Byrd ontmoette. Byrd was een van de bekendste Engelse componisten van zijn tijd, die faam zou verwerven met virginaalmuziek, miscomposities en motetten. De Monte keerde – voor zover bekend – nadien nooit naar Engeland terug.

De componisten hielden wel contact: bijna dertig jaar later, in 1583, stuurde de Monte aan Byrd nog het achtstemmige motet Super flumina Babylonis als vriendschapsgroet. De Monte, die nagenoeg alles in grote hoeveelheden componeerde, bewees daarmee dat ook hij in het motetgenre niet had stilgezeten.

Stile Antico brengt deze muzikale vriendschap opnieuw tot leven in een programma gewijd aan beide componisten. Dit jonge Britse ensemble schittert hoog aan het firmament van de polyfone muziek.

PASSIE VAN DE STEMMEN

We vieren de 30ste verjaardag van de Alamire Foundation met een extra najaarseditie van Passie van de Stemmen. Daarbij geven we vooral de minder bekende grootmeester Philippus de Monte, een van de meest productieve componisten uit de 16de eeuw, de aandacht die hij verdient.

In de pers

“De jonge vocalisten brengen dit alles met een heldere, frisse toon, een fijne ritmische energie, een grote aandacht voor de tekst en met een opvallend rijke samenklank.” (Klara)

Credits

www.stileantico.co.uk

foto Marco Borggreve

Kijk ook eens bij:

DeVespers 1

Cappella Mariana
zo 21/11/2021 - 15:00