Marx

Stefaan Van Brabandt en Johan Heldenbergh
di 13/03/2018 - 20:00
Wachtlijst
wo 14/03/2018 - 20:00
Wachtlijst
Theater
90'

Ticketprijzen

€ 18 (rang 1) - € 16 (rang 2) - € 13 (rang 3)

“Filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; het komt er nu op aan haar ook te veranderen!”

Na de alom bejubelde theatermonoloog SOCRATES (gespeeld door Bruno Vanden Broecke) komt theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt (bekend van De Koe en "Het Voordeel van de Twijfel" op Canvas) dit seizoen met de langverwachte opvolger in zijn reeks van filosofen-monologen: MARX, gespeeld door niemand minder dan Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown, MASSIS, De Helaasheid der dingen, Le Tout Nouveau Testament, The Zookeeper’s Wife).

Eén van onze grootste acteurs kruipt in de huid van één van de grootste filosofen. Een geweldige en unieke combinatie.

Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan de 19e-eeuwse filosoof Karl Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft zoveel verdeeldheid gezaaid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, is hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’.

In de theatermonoloog MARX kijkt één van de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis terug op zijn bewogen leven en denken. Waarin heeft Marx zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? In welk opzicht is zijn filosofie vandaag nog steeds relevant en bevrijdend? In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog MARX een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

2018 is tevens het 200ste geboortejaar van Marx (1818).

  • CURSUS: Karl Marx - 200 jaar later (docent: Rob Devos) - inschrijven

Wat blijft vandaag over van Marx' maatschappelijke analyse en droom? Prof. Rob Devos belicht de sterktes en zwaktes van Marx’ denken.

woensdag 14 maart 2018 van 15.00 tot ca. 22.00 uur

Vanaf januari 2018 zou Jan Decleir de theatermonoloog MARX spelen. Maar wegens artistieke meningsverschillen eindigde de samenwerking met Jan Decleir helaas nog voor ze goed en wel begon. Goed nieuws echter is dat niemand minder dan Johan Heldenbergh de rol van MARX zal overnemen.

Tickethouders ontvingen een persoonlijk bericht.


In de pers

Interview Johan Heldenbergh (De Morgen)

Interview met Stefaan Van Brabandt en Johan Heldenbergh

Johan Heldenbergh is Karl Marx, en hoe! - ****De Standaard

Credits

een theatermonoloog van Stefaan Van Brabandt gespeeld door Johan Heldenbergh productie De Verwondering en Het Zuidelijk Toneel coproductie Arenbergschouwburg Antwerpen dramaturgie Wannes Gyselinck met de steun van het Vlaams Fonds der Letteren

www.stefaanvanbrabandt.com

Ticketprijzen

€ 18 (rang 1) - € 16 (rang 2) - € 13 (rang 3)