Lubiana & Karel Cuelenaere Trio

Anderhalvemetersessies

double bill
do 20/08/2020 - 20:30 Tickets
Muziek, Jazz
40' - pauze - 40'
tickets vanaf 17.07

Ticketprijzen

€ 5 - reservatie verplicht!

LUBIANA

Lubiana is een Belgisch-Kameroense singer-songwriter met een gouden stem. Ze startte haar muzikale carrière op achtjarige leeftijd met piano en gitaar. Als ze veertien is, zetten Nina Simone en Lauryn Hill haar wereld op z’n kop en als vroege twintiger ontdekt ze het West-Afrikaanse instrument dat haar leven verandert, de kora.

Door opnieuw in contact te komen met haar Afrikaanse roots en tradities leert Lubiana  het werk van een meester als Toumani Diabaté kennen. Sindsdien verwerkt ze die inspiratie in een gloedvolle, bedwelmende combinatie van pop, soul en een subtiele, jazzy vibe. Ze schitterde onlangs op het virtuele ‘Bel jazz Fest’. In maart zou ze ook op het podium van ‘Leuven Jazz’ staan met de lancering van haar EP, maar hier krijg je dit uitgesteld concert eindelijk aangeboden.

KAREL CUELENAERE TRIO Dit is een pianotrio zoals je er nog nooit een hoorde. Pianist en bandleader Karel Cuelenaere begon te experimenteren met conceptuele en geluidskunst-composities aan het conservatorium en probeerde ze uit in verschillende formaties.
Uiteindelijk was het drummer Gert-Jan Dreessen die het trio samen bracht, in een jamsessie over twee avonden waarbij de muzikanten elkaar beter leerden kennen. En zo ging de bal aan het rollen.

Samen met bassist Cyrille Obermüller verlieten ze vrij snel het klassieke jazzrepertoire voor meer avontuurlijke composities van Karel, in een gezamenlijke drang om de mogelijkheden van zijn muziek te verkennen. Het samenspel tussen de drie muzikanten rijpte vele manden tijdens regelmatige sessies in La Conserve, een van de mooiste jazzclubs in het land.
Na hun eerste concerten in 2019 besloten ze als band verder te gaan. Ritmische speelsheid en complexe harmonieën, gecombineerd met een intuïtief aanvoelen van elkaar, zorgen voor een intense luisterervaring. Deze muziek geeft zich niet meteen prijs, noch zet ze aan tot meetokkelen, maar voelt desondanks zeer goed. Het trio klinkt als een eenheid, chaotisch en complex bij momenten, maar plots helemaal synchroon met de zuiverheid van een klok.

Kortom, dit trio is een groep!

Credits

met Lubiana (zang, kora)

Anderhalvemetersessies is een initiatief van stad Leuven – Leuvenement vzw samen met 30CC, Alamire Foundation, Dorpsklap/Doremy, HAL5, Het Depot, Het nieuwstedelijk, Knalselder, M Leuven, PARCUM, STUK en Zomerfilms

Bekijk en luister online