Lubiana - GEANNULEERD

vr 27/03/2020 - 17:15
Geannuleerd
Jazz, Festival
Overdag, Gratis
Dit evenement is gratis

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, wordt deze vertoning geannuleerd. Heb je een ticket voor deze voorstelling, dan zal 30CC spoedig met jou contact opnemen over de volgende stappen. Je hoeft zelf dus geen actie te ondernemen.

Lubiana is een Belgisch-Kameroense singer-songwriter met een gouden stem.

Haar muzikale carrière begon op 8-jarige leeftijd. Ze studeerde piano, gitaar, saxofoon en podiumkunsten.
Op haar 17de studeerde ze vocal jazz aan het Lemmensinstituut en op haar 21ste ontdekt ze het West-Afrikaanse instrument, de kora. 

Dit instrument verandert haar leven.
Ze kwam opnieuw in contact met haar Afrikaanse roots en tradities en ze leerde op die manier het werk van een meester als Toumani Diabaté kennen.

Met de kora op haar rug trok ze naar Londen en gaf er een welgesmaakte showcase in de befaamde Ronnie Scott’s club.

In de pers

"Lubiana belongs to the next generation of talented women who, challenge the status quo, break rules and open up minds." (Radio Venice)

"Al op mijn zestiende wist ik dat ik muziek wou doen. Als Brussels meisje ben ik in alle Belgische conservatoria gaan kijken, maar het Lemmens was anders. Het is er meer eclectisch. Ik word hier aangemoedigd om mijn eigen weg volgen. Met invloeden van soul- en popmuziek en met mijn eigen instrument: de kora. Wat ik vandaag doe is al lang geen jazz meer.
Ik heb eerst wat gitaar en saxofoon gespeeld, maar ik haalde meer voldoening uit zingen en songschrijven. Ik voelde me slecht, alsof ik iets miste. Tot ik anderhalf jaar geleden als bij toeval de kora ontdekte, een West-Afrikaans instrument dat wat klinkt als een harp, met vislijnen als snaren en een doorgesneden kalebas als klankkast.
Het was zo’n cliché-moment uit een film, waar alles zich plots in slow-motion voor mijn ogen afspeelde. Ik was op vakantie met mijn mama in Spanje, hoorde iemand kora spelen en ik wist dat dit mìjn ding was. Die band met mijn voorouders – als kind van een blanke moeder en Kameroense vader – had ik al die tijd gemist." (Lubiana Kepaou - De Morgen)

Bekijk en luister online

Dit evenement is gratis