Le corps s’en va et le cuer demeure

Anna Danilevskaia en Sollazzo Ensemble
do 02/05/2024 - 20:30

Ticketprijzen

€ 22 - check onze kortingen

Het Leuven Chansonnier vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in de nabijheid van de Loirevallei, omstreeks 1470-75. Het manuscript heeft een opvallend klein formaat en doet de vraag rijzen naar welke functie het zou hebben gehad: werd er rechtstreeks vanuit het kleine liedboekje gemusiceerd, of was het handschriftje eerder bestemd voor persoonlijk gebruik, of om de lijnen van de muziek te kunnen meevolgen? Veel groter dan een iPhone is het namelijk niet. Het formaat, de uitzonderlijk goede bewaring en de selectie van de chansons laten uitschijnen dat het om een bijzonder persoonlijk object gaat.

Universele thema’s als liefde, hoop en verlies worden bezongen aan de hand van de hoofse, soms gekunstelde, taal, en geven een intieme blik in de vijftiende-eeuwse chansoncultuur. Het lichaam, en daarbij zeker het hart, krijgt in dit derde luik van de marathonreeks een belangrijke plek.

muziek van het kruim van de Franco-Vlaamse polyfonisten

  • met inleiding om 19.30 uur

-------------------------------------

Passie van de Stemmen 2024

Leuven en polyfonie zijn sinds jaar en dag met elkaar verweven. Samen met de Alamire Foundation zetten we deze traditie en de hedendaagse kennis en uitvoeringspraktijk in de schijnwerpers tijdens het festival Passie van de Stemmen.

De editie 2024 focust volledig op het Leuven Chansonnier, het Vlaams topstuk uit de late 15de eeuw dat een schat aan polyfone muziek uit de Lage Landen herbergt. Samen met vedelspeelster Anna Danilevskaia brengt het jonge topensemble Sollazzo alle vijftig chansons uit het Chansonnier tijdens een uitzonderlijke marathon-editie. Ontdek dit muzikaal juweeltje noot per noot in vier concerten. Een once-in-a-lifetime ervaring!

Credits

www.sollazzoensemble.net
www.alamire.tv

artistieke leiding Anna Danilevskaia met Carine Tinney (sopraan), Andrew Hallock (contratenor), Jonatan Alvarado (tenor), Christoph Sommer (luit), Johanna Bartz (fluit) en Anna Danilevskaia (vihuela de arco)


Kijk ook eens bij:

Ma bouche rit et ma pensee pleure

Anna Danilevskaia en Sollazzo Ensemble
za 27/04/2024 - 20:30

Aime qui vouldra

Anna Danilevskaia en Sollazzo Ensemble
di 30/04/2024 - 20:30

Ou beau chastel

Anna Danilevskaia en Sollazzo Ensemble
za 04/05/2024 - 20:30