J.S. Bach - De Apocalyps

OPERA2DAY & Nederlandse Bachvereniging
wo 02/02/2022 - 20:00
Muziek, Opera & Operette

Ticketprijzen

€ 32 (rang 1) - € 26 (rang 2) - € 16 (rang 3)

Johann Sebastian Bach werkte een groot deel van zijn leven als cantor in Leipzig en schreef veel kerkmuziek. Als het net even anders gelopen was, had hij ook een gelauwerd operacomponist kunnen worden. Geïnspireerd door die gedachte maken OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging nu een nieuwe, doorgecomponeerde opera op basis van de vocale muziek van Bach, waarmee we deze ook van een geheel nieuwe kant te horen (en te zien!) krijgen.

De opera vertelt het verhaal van Jan van Leyden, een kleermaker uit de woelige 16de eeuw. Deze rondtrekkende prediker raakte bevangen door een religieus fundamentalisme en radicaliseerde. Hij zag tekenen dat het einde der tijden nabij was en overtuigde een hele gemeenschap dat de mensheid moest handelen. Aanvankelijk enthousiasme sloeg echter om. Het denken werd steeds radicaler, zelfs de eigen volgers werden onderdrukt en vijanden vermoord en uitgedreven.

Het verhaal uit 1535, dat een opvallend accurate spiegel is voor radicalisering in onze eigen tijd en ook voor de religieuze uitwassen, is nagenoeg een kopie van deze gebeurtenissen in onze eigen samenleving.

In 2019 werkte OPERA2DAY voor het eerst samen met de Nederlandse Bachvereniging voor Vivaldi –Dangerous Liaisons. De voorstelling maakte een tour langs 26 uitverkochte zalen, en werd overladen met lovende recensies. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Bachvereniging presenteren de partners in 2022 een opvolger van dit succes. Een oude droom van de Bachvereniging wordt daarbij werkelijkheid: de creatie van ‘de opera die Bach nooit schreef’.

Credits

www.opera2day.nl

muziek Johann Sebastian Bach composities Johann Sebastian Bach en Panos Iliopoulos scenario en regie Serge van Veggel libettro Thomas Höft muzikale leiding Hernán Schvartzman koor en orkest Nederlandse Bachvereniging solist Florian Sievers (Jan van Leyden)