Johannes Tourout

Polyfonie aan het Habsburgse hof

Cappella Mariana

Het Tsjechische Cappella Mariana richt sinds enige tijd de volgspot op Johannes Tourout en doet daarbij de ene ontdekking na de andere.

Dit concert is, net als hun meest recente cd, gewijd aan deze herontdekte meester, die zijn carrière doorbracht in prestigieuze kringen: het hof van de Habsburgse keizer. Zijn muziek bleef vooral bewaard in een groot aantal handschriften in Italië en Bohemen. De muziek van Tourout zal verweven worden met enkele werken van Franco-Vlaamse polyfonisten die evenals Tourout via Tsjechische bronnen zijn overgeleverd.

Cappella Mariana is tijdens deze editie opnieuw in residentie bij de Alamire Foundation en brengt zo de muziek van Tourout weer ‘naar huis’.

Passie van de Stemmen

Leuven en polyfonie zijn sinds jaar en dag met elkaar verweven. De Leuvense Alamire Foundation voert en stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar het gregoriaans en de polyfonie van de Lage Landen.

Het festival Passie van de Stemmen is het podium bij uitstek voor de resultaten van dat onderzoek en we willen dit met zoveel mogelijk luisteraars delen. Deze festivaleditie krijgt met uitvoerders uit Italië, Tsjechië, Nederland, Vlaanderen en Groot-Brittannië een extra Europees tintje.

Er ontstaat een unieke interactie tussen publiek, uitvoerders en onderzoekers die tot verdere verkenning en verdieping leidt, onder meer in de innovatieve en hoogtechnologische labo’s van de Library of Voices en het Huis van de Polyfonie, gelegen op de schitterende site van de Abdij van Park.

In de pers

“… artful interpretations, expert ensemble execution, and vibrant, perfectly tuned sound …” (ClassicsToday.com)

Credits

www.cappellamariana.com

artistieke leiding Vojtěch Semerád foto Petra Hajska

Bekijk en luister online

Passie van de Stemmen 2023

Music for Saint Katherine

The Binchois Consort
za 29/04/2023 - 20:30

Mundi Splendor

La Fonte Musica
vr 05/05/2023 - 20:30

Het Mechels Koorboek

Huelgas Ensemble
za 06/05/2023 - 20:30