In de maat van de zee

voorstelling gedichtenbundel

Lieve Desmet
za 14/09/2019 - 20:00
Literatuur
Gastvoorstelling
met reservatie!

Ticketprijzen

gratis - inschrijven via leuvenleest@leuven.be

In de maat van de zee jagen vissers liederen na, wassen handen vol stroop zich in onschuld – ze blijven plakken. Lieve Desmet deint op de golven, dicht van oud zeer en nieuwe horizonten. De zee is brandpunt, einder en bedding. Ze haakt er gedichten aan vast als gefileerde tijd: het zijn zorgvuldig gecomponeerde vignetten die overstromen van leven.

Een waslijn wordt een laatste vesting tegen de storm, brandglas kleurt een leven, stil gevallen als wind. Daar knipogen souffleuses, ze rapen op wat tussen de plooien viel. De spiegel wordt uit de eieren geroerd, dagen als desserten uitgedeeld. Verzinsels wroeten er in te dichte wouden, gebladerte beschermt als uitheemse handen de oren tegen het gejakker van de dag. Baders nestelen zich, de rug gekeerd naar ’t binnenland. Steeds ruist in de ritmische zinnen de zee, raast ze, krijst ze, spoelt onverwijld thuis aan.

Lieve Desmet (Menen, 1959) werkt in het hoger onderwijs, afdeling Sociaal Werk, en is ombudspersoon patiëntenrechten in de Geestelijke Gezondheidszorg. Ze trad onder meer op met Bram Vermeulen en las voor op diverse literaire evenementen. Gedichten van haar verschenen in verschillende literaire tijdschriften zoals De Brakke Hond, Deus ex Machina en Lust & Gratie en bloemlezingen waaronder Gedichten 1999 en Volmaakte aanwezigheid, volmaakt gemis.

Ze won verschillende prijzen, waaronder de Poëzieprijs 'Beveren/Waas' en de 'Simon Michaël Coninckx prijs Sint-Truiden'. Ze maakt deel uit van de Leuvense groep dichters van DEU (De eenzame uitvaart).

PROGRAMMA

inleiding: Bart Vonck
presentatie en interview: Mustafa Kör

Chris Lomme leest gedichten voor uit de bundel en Jokke Schreurs speelt uit zijn cd 'Wannes in jazz'.

met reservatie!

Ticketprijzen

gratis - inschrijven via leuvenleest@leuven.be