Feest van de Oerknal

Marjolijn Van Heemstra, Thomas Hertog, Heino Falcke, Frank Westerman en anderen
za 23/10/2021 - 20:00
Literatuur, Festival
60' - pauze - 60'

Ticketprijzen

€ 20 (rang 1) - € 18 (rang 2) - € 14 (rang 3)

‘Feest van Oerknal’ zet meteen de toon van het KNAL! festival! Een niet te missen lecture-performance over het (on)eindige universum, zwarte gaten en de kosmische plaats van de mens, afgekruid met spacy soundtracks en visuals. Op ambitieuze wijze laten we kunst en wetenschap versmelten tot een boeiende en leerrijke avond.

Wist je dat de bigbangtheorie in Leuven geschreven is? Professor Georges Lemaître zette Leuven stevig op de kaart met zijn baanbrekend onderzoek naar het ontstaan van ons universum.
Tijdens het Feest van de Oerknal komen diverse stemmen aan bod. Een leerrijke en boeiende avond in het teken van de big bang. Op ambitieuze wijze brengen we wetenschap, literatuur (fictie en non-fictie) en muziek samen.

Natuurkundige Thomas Hertog is als hoogleraar verbonden aan KU Leuven en werkte samen met Stephen Hawking aan een nieuwe theorie over de oorsprong van het heelal. Volgens hen is het universum eindig en minder complex dan we dachten.

Heino Falcke is hoogleraar astrofysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en maakte de allereerste foto van een zwart gat. Hij vertelt ons hoe we zover zijn gekomen sinds de allereerste blik naar de hemel van de oermens en wat dit raadselachtig fenomeen kan betekenen voor de mensheid.

Schrijfster Marjolijn van Heemstra is aangesteld als associated writer bij de KNAL!-expo Blik op oneindig in PARCUM. Haar nieuwste boek In lichtjaren heeft niemand haast (De Correspondent) bekijkt ons menselijk bestaan vanop grote afstand en geeft het een nieuw perspectief.

Auteur Frank Westerman brengt stukken uit De Kosmische Komedie en slaat een brug tussen hemel en aarde en geeft prijs waarom we als mens ons verlangen op de kosmos blijven richten.

De Leuvense cellist Stijn Kuppens creëert de gepaste soundtrack.

in het kader van KNAL! Stadsfestival van de Big Bang

>>Meer weten over KNAL! Stadsfestival van de Big Bang?


Credits

Met Marjolijn van Heemstra (schrijfster), Thomas Hertog (kosmoloog, KU Leuven), Heino Falcke (astrofysicus, Radboud Universiteit Nijmegen), Frank Westerman (auteur), Stijn Kuppens (cellist) en Vicky Bogaert / The untold (visual stories)

presentatie Koen Wauters (wetenschapsjournalist VRT)

KNAL! Stadsfestival van de Big Bang. Alles draait om verwondering.