Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas
wo 29/09/2021 - 20:30
do 30/09/2021 - 20:30
vr 01/10/2021 - 20:30
za 02/10/2021 - 20:30
Dans
Jongeren (12+)
STUK
Soetezaal

Ticketprijzen

Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich was in 1982 de tweede voorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker. Het stuk betekende in ons land de doorbraak van de postmoderne dans en gaf de aanzet tot de oprichting van het gezelschap Rosas in 1983.

Fase bestaat uit drie duetten en één solo, gechoreografeerd op vier repetitieve composities van de Amerikaanse minimalist Steve Reich. Volgens de structuur van de muziek ontwikkelde De Keersmaeker een onafhankelijke bewegingstaal die een nieuwe dimensie toevoegt. Zowel de muziek als de dans vertrekken van het principe van faseverschuiving: door middel van minieme variaties beginnen aanvankelijk perfect synchroon uitgevoerde bewegingen langzamerhand te verglijden en te verschuiven, zodat een complex spel van veranderende vormen en patronen ontstaat. 

Voor de eerste keer in de lange opvoeringsgeschiedenis geeft Anne Teresa De Keersmaeker deze voorstelling, die ze steeds zelf heeft gedanst, door aan twee nieuwe danseressen.

Gepresenteerd door STUK.

In de pers

"Met Fase gaf De Keersmaeker het minimalisme een nieuw gezicht. Het ziet er nog steeds verbluffend uit." (Los Angeles Times)

Credits

www.rosas.be

choreografie Anne Teresa De Keersmaeker gecreëerd met Michèle Anne De Mey (Piano Phase, Clapping Music) en Jennifer Everhard (Come Out) dans (afwisselend) Yuika Hashimoto, Laura Maria Poletti / Laura Bachman en Soa Ratsifandrihana muziek Steve Reich – Piano Phase (1967), Come Out (1966), Violin Phase (1967) en Clapping Music (1972) lichtontwerp Mark Schwentner (Violin Phase, Come Out) en Remon Fromont (Piano Phase, Clapping Music) kostuumontwerp Martine André en Anne Teresa De Keersmaeker productie 1982 Schaamte (Brussel) & Avila vzw (Brussel) productie 1993 Rosas & De Munt / La Monnaie (Brussel) coproductie De Munt, Sadler's Wells, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Théâtre de la Ville (Paris) foto Anne Van Aerschot